Návštěvníci Gulášfestu spořádali přibližně 11 tisíc porcí guláše

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Odhadem 20 tisíc návštěvníků zavítalo během uplynulých tří dnů na 11. ročník Gulášfestu ve Valašském Meziříčí. Serveru Zlin.cz to za organizátory uvedl Josef Beneš.

„Snědli okolo 11 tisíc porcí guláše, kterého jsme uvařili 31 druhů, včetně bezmasých. Srnčí maso dokonce pochybělo a museli jsme ho 150 kilo dokoupit,“ informoval šéfkuchař Petr Zahradníček.

Lidé měli tradičně největší zájem o zvěřinové guláše. „Kromě srnčího šly na odbyt jelení, kančí a mufloní. Žádaný byl také guláš chilli con carne s čokoládou,“ doplnila prodavačka Michala Kristýnová.   

Závěrečný den byl také ve znamení soutěže o nejlepší guláš. Přihlásili se do ní čtyři amatérští kuchaři. Výsledky jejich práce veřejně ochutnávala čtyřčlenná divácká porota, která hodnotila vůni, barvu, konzistenci a chuť. Nejvíce bodů získal vepřový guláš nejmladšího soutěžícího, Jiřího Zbránka z Velkých Karlovic. „Připravil jsem ho podle rodinného receptu. Maso jsem pečlivě odblanil a vybral jen libové. Cibuli jsem kvůli barvě osmažil tak akorát a nepřehnal to s kořením. Pouze paprika byla maďarská, protože mi ji babička přivezla,“ prozradil osmnáctiletý student strojnické průmyslovky.

Chladné a místy deštivé počasí způsobiilo, že návštěvnost i množství prodaných gulášů byly o něco nižší než loni. „Mysleli jsme, že bude hůře. Lidé se nenechali odradit a přišli ochutnat a bavit se. Veškerý program, který zahrnoval přes dvacítku koncertů i dětskou show, se odehrál podle plánu. I když během některých koncertů drobně pršelo, posluchače to z hlediště pod širým nebem nevyhnalo,“ konstatoval pořadatel Emil Nečas.

Pro příští ročník zvažuje možnost zařadit Gulášfest do skupiny takzvaných ekofestivalů. V zájmu ochrany životního prostředí by pořadatelé vydávali plastové nápojové kelímky proti vratné záloze. „Nejprve chci navštívit festivaly, které to už zavedly, a zjistit, jak takový systém funguje a s jakým ohlasem se setkal mezi návštěvníky,“ předeslal Nečas.