Kaplička ve Véskách se dočkala obnovy

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Kaplička svaté Anny ve Véskách je po rekonstrukci. Server Zlin.cz o tom informoval mluvčí uherskohradišťské radnice Jan Pášma.

Drobná stavba na kamenných základech pochází zřejmě z druhé poloviny 19. století. „Přestože obyvatelé místní části Vésky se o kapličku pečlivě starali, nastal už čas pro důkladnější obnovu,“ konstatoval místostarosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha. Hlavním cílem opravy bylo zmírnění účinků zemní vlhkosti na zděnou konstrukci. Zeminu kolem kapličky proto firma odkopala až po základovou spáru a dodatečně objekt zaizolovala.

Město také nechalo osekat omítku a nahradit ji sanační. „Rozsáhlejší zásah oproti návrhu musel být provedený ve střeše, která je netypicky provedená nikoliv krovovou konstrukcí, ale pouhou navážkou a střešní tašky bobrovky jsou na ní uloženy do maltového lože. Kromě nového nátěru fasádní barvou byly renovovány také vstupní dřevěné dveře s kovovým průhledem se sluncovým motivem,“ dodal Blaha.

Nad vstupním průčelím zůstala ve výklenku trojúhelníkového štítu soška svaté Anny. V interiéru jsou opraveny omítky a je zde nováý výmalba.

„Celou akci provedla společnost Stavspektrum nákladem 144 tisíc korun. Na obnovu byly použity finanční prostředky města, se kterými má právo disponovat místní komise Vésky,“ doplnil místostarosta.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x