Ve Zlíně vystoupí jazzmani z Izraele, Švédska i Brazílie

ZLÍN - Náměstí Míru ve Zlíně bude už dnes odpoledne hostit výjimečný hudební počin - Bohemia Jazz Fest. Jde o jednu z největších akcí svého druhu v Evropě a ve Zlíně se publiku představí hudebníci z Izraele, Švédska a Brazílie, serveru Zlin.cz to sdělila Světlana Divilková ze zlínského magistrátu.

Koncertovat se začne v 17 hodin a vstup je volný.

Bohemia Jazz Fest je výjimečný tím, že nabízí směs různých hudebních stylů v podání vynikajících interpretů. „Hlavní ideou Bohemia Jazz Festu je představit hudbu každému,“ prohlásil Rudy Linka, zakladatel a hlavní organizátor této akce. V letošním roce se Bohemia Jazz Fest představí kromě Zlína v dalších osmi městech České republiky. Pořadatelé očekávají, že přiláká opět kolem 80 tisíc návštěvníků.

Jako první se zlínskému publiku představí v 17 hodin izraelští Shauli Einav Quartet. Saxofonista Shauli Einav byl časopisem Jazz Inside Magazine NYC popsán jako výbušná hromada virtuozity a jeho poslední album Opus One (Plus Loin Music) bylo časopisem DownBeat Magazine ohodnoceno jako inteligentně zahrané, swingující a inspirativní. Shauli Einav se narodil v roce 1982 na izraelském venkově, ve čtyřech letech začal hrát na housle, ve 13 přesedlal na saxofon a brzy začal hrát s různými jeruzalémskými a telavivskými kapelami. Nedávno přesídlil do Paříže, poté co strávil plodných sedm let na pulzující jazzové scéně newyorské.

V 18.45 hodin předvedou svůj um Naoko Sakata Trio ze Švédska. Skupina kombinuje tři jedinečné, individuální hudební hlasy. Energie tohoto tria odhaluje kontrasty mezi jednoduchostí a spletitostí, něhou a výbuchy emocí. Repertoár trio staví na volné improvizaci a současném jazzu, vtěleném do vlastních kompozic. Pianistka Naoko Sakata pochází z Japonska, v roce 2008 se přestěhovala do švédského Göteborgu, kde studovala na Academy of Music and Drama. Zde o rok později založila Naoko Sakata Trio, spolu s kontrabasistou Antonem Blomgenem a bubeníkem Johanem Birgeniem.

Ve 20.30 hodin završí program Marco Lobo Quintet z Brazílie. Brazilský perkusista Marco Lobo se narodil v Salvadoru v roce 1964. Kariéru zahájil v nočních klubech Salvadoru po boku Abela Loba a Jorge Zaratha. Ve věku 20 let se rozhodl přestěhovat do Rio de Janeira, kde zprvu hrával s Carlosem Pontou Negrem a poté s Zezém Motou. Marco se následně věnoval zejména nástrojové hře, přičemž vystupoval s mnohými renomovanými hudebníky jako například s Léo Gandelmanem, Marco Pereirou, João Carlosem Assis Brasilem a jinými.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x