Povodí Moravy registruje podprůměrné průtoky na řekách

ZLÍNSKÝ KRAJ – Nadměrné sucho výrazně ovlivňuje aktuální průtoky na vodních tocích ve správě Povodí Moravy. V porovnání s dlouhodobými červencovými průměry dosahují stavy téměř všude 35 až 65 procent oproti normálu, informovala server Zlin.cz mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková.

Údaje Českého hydrometeorologického úřadu potvrzuje i vodohospodářský dispečink Povodí Moravy. „Nejvíce poznamenal nedostatek srážek povodí Bečvy a Olšavy, kde je průtok v řečištích na úrovni devíti až dvaceti procent normálu,“ sdělil generální ředitel Povodí Moravy Radim Světlík.

Povodí očekává v následujících dnech stejné nebo zvolna klesající stavy hladin na všech tocích. V důsledku dlouhodobých dešťů v červnu je ale povodí poměrně nasycené a nádrže mají relativně plné zásobní prostory.

Pod vodními díly jsou ale odtoky takové, aby zajistily minimální průtok pro zachování biologického života v řekách a potocích. „Zvyšování současných odtoků proto není zapotřebí. Naopak je vhodné zadržet vodu v nádržích pro případ, že by suché počasí pokračovalo,“ informoval Antonín Tůma, ředitel pro správu povodí.

Voda se v řekách a nádržích postupně ohřívá, což negativně ovlivňuje její kvalitu. „Zatím jsme však nikde nemuseli řešit havarijní stav, který by znamenal ohrožení vodního ekosystému,“ dodala Tomíčková.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x