Vsetín chce zabránit vyhlášení přírodních památek

VSETÍN – Vsetín nechce, aby se lokality na Jasence a v Semetíně staly přírodními památkami. Záměr Krajského úřadu Zlínského kraje by totiž výrazně omezil práva majitelů pozemků, informoval server Zlin.cz Jiří Žůrek ze vsetínské radnice.

Město pokračuje v krocích, které by měly zamezit celoplošnému vyhlášení těchto dvou lokalit za přírodní památky. „Starostka Iveta Táborská už kontaktovala nového premiéra Jiřího Rusnoka a nového ministra životního prostředí Tomáše Jana Podivínského s žádostí o pomoc,“ uvedl Žůrek s tím, že město připravuje námitky, které zašle Zlínskému kraji.

Stejnou možnost radnice nabízí i občanům, které by vyhlášení přírodních památek poškodilo. Změna by totiž nejen omezila majitele pozemků, ale díky ní by klesla cena pozemků. Formuláře lze získat na webových stránkách města nebo na podatelně na úřadě.

Ještě za období Nečasovy vlády požádala vsetínská radnice o vydání nařízení, které by vyhlášení přírodní památky v původním a podle vsetínského městského úřadu neadekvátním rozsahu omezilo. „I když návrh prošel legislativní radou vlády bez rozporu, Nečasova vláda už to nestačila schválit. Proto se starostka obrátila dopisem na nového premiéra a ministra o urychlené vydání nařízení,“ vysvětlil Žůrek.

Rozhodnutí by znamenalo zúžení plochy přírodní památky z původních přibližně 2500 hektarů na dvě malé lokality o rozloze necelého hektaru.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x