V kraji ubývají počty lidí vlastnící zbraň

ZLÍN - Podle informací zlínských policistů ve Zlínském kraji roste počet zbraní, ale paradoxně ubývá majitelů, kteří je vlastní. Serveru Zlin.cz to řekla policejní mluvčí Jana Macalíková.

Ve Zlínském kraji k pololetí tohoto roku registrují policisté celkem 40 165 střelných zbraní. V kategorii zakázaných zbraní (kat. A), ve které jsou registrovány například zbraně některých bezpečnostních agentur nebo sběratelů, je jich celkem 168. V kategorii krátkých zbraní, pistolí a revolverů (kat. B) mají strážci zákona zapsáno celkem 13 530 kusů a v poslední kategorii C (lovecké zbraně, kulovnice, malorážky či zbraně sportovní) je jich nejvíce, a to 26 511.

„Přestože počet zbraní roste, majitelů ubývá. Zatímco v roce 2010 jsme evidovali téměř 17 tisíc majitelů zbrojních průkazů, v polovině letošního roku jich bylo přibližně o tisícovku méně. Zato zbraní za poslední tři roky přibyly asi čtyři tisíce. Příčiny, proč je méně držitelů zbrojních průkazů, jsou podle našich odborníků tři: finanční náklady, fakt, že spousta lidí propásne termín pro vydání nového zbrojního průkazu a v neposlední řadě také neprodloužení povolení ze zdravotních důvodů,“ konstatovala Macalíková.

Policisté z Odboru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál Krajského ředitelství policie Zlínského kraje navíc letos vůbec poprvé dohlížejí také na střelecké soutěže, kontrolují také hračkářství nebo internetové obchody. „Prozatím jsme nezaznamenali žádná zásadní pochybení,“ prohlásila Macalíková.

Dohromady už zkontrolovali sedm střeleckých soutěží na území okresů Vsetín, Uherské Hradiště a Kroměříž, další je čeká v září ve Zlíně. Prověřují jestli střelci mají zbraně v dobrém technickém stavu a s příslušnou dokumentací, a zda nepili alkoholické nápoje. „Pod naším drobnohledem bylo už 136 závodníků, všichni kontrolami prošli na výbornou,“ upřesnila Macalíková.

Policisté procházeli také hračkářství, kde se zaměřili na kuličkové zbraně a atrapy. Důležité bylo ujistit se, že v těchto obchodech nejsou zbraně, které by měly vyšší energii střely, než povoluje zákon. Zároveň zjišťovali, zda obchodníci se zbraněmi kategorie D (nepodléhají povinné registraci u Policie ČR), neprodávají své zboží dětem, kterým ještě nebylo 18 let. Také tyto revize dopadly dobře.

V současné době se policisté zaměřují na internetové obchody zbraní v regionu, zejména na zasílání zbraní konečnému majiteli a na ověření, že zakoupená zbraň nedojde do nepovolaných rukou.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x