Číňané ve Zlíně přiznali, že toho o České republice moc nevědí

ZLÍN - Skupina pěti čínských pracovníků z města Jiaxing v provincii Zhejiang v rámci své služební a poznávací cesty po Evropě dorazila také do Zlína a Kroměříže. Serveru Zlin.cz to sdělila Barbora Janečková z Centrály cestovního ruchu Východní Moravy.

„Je tady opravdu nádherně. Lidé jsou všude tak vstřícní a pohostinní, že si připadáme jako doma,“ konstatoval s typickou asijskou zdvořilostí vedoucí skupiny Chai Yongqiang, zástupce starosty města Jiaxing poblíž Šanghaje při prohlídce města z terasy zlínského mrakodrapu. „V České republice jsme poprvé a velmi nás zaujala vaše historie, kultura a zejména řemesla a rukodělná výroba, která je velmi originální,“ uvedl Chai Yongqiang. Podle jeho slov je Čína dnes tak hustě zalidněná, že je pro ně zdejší volný prostor téměř nepředstavitelný. „Pokud o České republice něco víme, tak se to týká jen Prahy, bohužel povědomí o vaší zemi je u nás malé, a to je škoda,“ dodal. Proto každou cestu do Evropy vnímají Číňané jako možnost poznat zdejší kulturu a povahu jednotlivých národů zblízka jako povinnost. „Pokud by v budoucnu existovaly přímé lety z Pekingu do Prahy, počet našich turistů by určitě vzrostl. Na tak velkou vzdálenost je komfort dopravy až do cílové destinace důležitý,“ podotkl Chai Yongqiang.

Statistiky návštěvnosti evidují první čínské turisty v roce 2005, kdy jich na Východní Moravu přijelo 126 za rok. V roce 2011 zde bylo oficiálně ubytováno 268 čínských turistů a o rok později  již 489. Podle údajů za první tři měsíce letošního roku jich do Zlínského kraje přijelo 79, výsledky za další čtvrtletí budou známy v polovině srpna.  Jejich nejoblíbenější destinací je Kroměříž a Uherské Hradiště. Statistiky evidují jen ty turisty, kteří zde přespali minimálně jednu noc. Pro porovnání, v rámci celé ČR přijelo loni asi 145 tisíc čínských turistů, ovšem přes 80 procent z nich navštíví jen Prahu a Jihočeský kraj.

„Čína má sice v oblasti příjezdové turistiky pro Českou republiku velký  potenciál , ale jejich turisté mají nadále vízovou povinnost. Tuto administrativu považuji za největší překážku dynamičtějšího nárůstu čínských návštěvníků v našem regionu,“ dodala ředitelka Centrály cestovního ruchu Východní Moravy Dana Daňová.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x