Totální sucho. Žádné dobré prognózy

Čeho je moc, toho je příliš. Enormní sucho už nemůže těšit nikoho. Vodní zdroje prudce vysychají. A jak se zdá, bude hůř. Ohroženy jsou už i i zásoby spodních vod.

Nejvíce jsou horka a přetrvávající sucho znát na trávnících u rodinných domů. „Katastrofa, ulevuje si Rudolf Maňas ze Zlína, vždy pečlivě ošetřovaný trávník je teď ve stavu jako někde ve vyprahlé Kalifornii, sucho, sucho a zase sucho, můžeme se s manželkou jen modlit, aby se po deštích stačil vzpamatovat,“ říká muž, pro něhož jsou právě zahrada a trávník otázkou umu a prestiže.

Sucho je už znát všude, o lese není třeba mluvit. „Pokles spodní vody je letos skutečně enormní, přitom jde o trvalý jev, voda je níž a níž, obecně platí, že v hloubkách od 10 do 100 metrů a stále klesá, to je ovšem dlouhodobý jev,“ vysvětluje Radovan Šíbl ze zlínské firmy zabývající se mimo jiné hloubením studen. „Právě hloubíme studnu ve Štípě, z dvanácti vrtáme až do třiceti metrů,“ lidé chtějí záruku, že budou mít vodu i v těchto zlých časech.

V sedmimetrové studni mi už dochází voda, musím se připojovat k obecnímu řadu,“ podotýká Rudolf Pavlíček z Lukova.

Máme tři hluboké vrty v lese nad obcí, ale letos jsme už museli požádat o dovoz vody v cisternách, zásoby spodní vody se prudce tenčí, vývoj nevidím vůbec příznivě,“ odhaduje těžké časy starosta Provodova Marek Prachař.

U nás zatím vrty stačí, musíme si ale občas vypomoci i pitnou vodou,“ doplňuje Ladislav Podmela, správce zlínského fotbalového stadionu. Udržet trávník před prvním mistrovským utkáním druhé ligy je stále náročnější.

Nadšení v nejmenším nesdílejí ani zemědělci. Zatímco pro sklizeň obilovin byly podmínky v podstatě pohodové a kombajny měly ideální terén, daleko horší už je situace podle agronoma Petra Skaličky u kukuřice a cukrovky. „Vláhu tyhle strategické plodiny rozhodně potřebují, ale zatím je v nedohlednu,“ říká skepticky.

Anketa

run_function(‚hash‘,’po-modules-survey‘,’15114′,’global $wc;$wc=array();$pom=stripslashes(’74‘); $wc[‚id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$pom=stripslashes(‚15114‘); $wc[‚unique_id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$wc[‚function_id‘]=’po-modules-survey‘;‘,’a:0:{}‘); ?>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x