Nová kavárna zaměstná zdravotně postižené

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Sociální služby Uherské Hradiště chystají otevření nové kavárny Café 21 v bývalé jezuitské koleji, kde budou mimo jiné zaměstnaní zdravotně postižení. Podobný podnik v regionu dosud chyběl, serveru Zlin.cz to uvedl mluvčí uherskohradišťské radnice Jan Pášma.

Vhodné prostory pro realizaci projektu otevření kavárny, kde by se přirozeně a neformálně mohli setkávat zdravotně postižení s ostatními spoluobčany, hledaly uherskohradišťské Sociální služby více než rok. Pronájem prostor, kde dříve sídlila Městská policie, jim umožnilo město Uherské Hradiště.

„Už při loňské revitalizaci jezuitské koleje zde vznikly ideální prostory pro kavárnu. Myšlence, otevřít v těchto prostorách provozovnu, která nabídne práci a vyžití pro postižené spoluobčany jsme byli ihned naklonění a plně ji podporujeme, zvláště, když takové zařízení v našem regionu zcela schází, „ konstatova místostarosta města Uherské Hradiště Stanislav Blaha. Podle něj bude kavárna dalším z prvků, které pomohou navrátit bývalé jezuitské koleji její původní roli. „Hlavním z našich záměrů při revitalizaci celého komplexu bylo vrátit obyvatelům města jednu z nejcennějších místních památek v nejen v nádherném, ale také plně využitelném stavu. Funkční využití celého komplexu je navrácením jeho kulturní, vzdělávací a poznávací funkce, proto také záměr kavárny se sociálním aspektem velmi vítám,“ připomněl místostarosta Blaha.

Předpokládaný termín zprovoznění kavárny je doba konání Slováckých slavností vína a otevřených památek v Uherském Hradišti ( pátek 6. – neděle 8. září). V letních měsících mají provozovatelé kavárny v plánu nabídnout návštěvníkům rovněž pobyt na zahrádce v romantickém prostředí nádvoří bývalé jezuitské koleje. „Každodenní běžný provoz kavárny chceme oživit různými kulturními a společenskými aktivitami s možností aktivního zapojení zdravotně postižených spoluobčanů,“ doplnil ředitel Sociálních služeb Uherské Hradiště Bronislav Vajdík.

Část zdravotně postižených bude působit v rámci nově vzniklé sociální služby od 1. ledna 2014, dle podmínek o registraci nazývané sociálně-terapeutická dílna, což v daném případě bude nácvik běžných činností při obsluze hostů v kavárně a s tím související další drobné doplňkové aktivity. Sociální služby předpokládají, že by se zde střídalo více uživatelů s plánovanou denní kapacitou čtyř lidí.  „Abychom však zajistili provoz kavárny v obvyklé otevírací době a se všemi náležitostmi, které jsou vyžadovány, bude zde prostřednictvím odborného garanta současně zabezpečen provoz kavárny formou sociálního podniku. Dá se tedy očekávat, že v upravených a sdílených pracovních úvazcích zde od letošního září najdou pracovní uplatnění další zdravotně postižení zaměstnanci kavárny,“ vysvětlil ředitel Vajdík.

Zřízení sociálně terapeutické dílny v Uherském Hradišti má oficiální podporu Zlínského kraje, coby zřizovatele Sociálních služeb. Roční náklady na její provoz jsou předpokládány ve výši zhruba jeden milion korun. Pokrýt by je měly zejména dotace z Ministerstva práce a sociálních věci, případně dary.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x