Zlínská univerzita eviduje desítky příhlašek průmyslových práv

ZLÍN - Celkem 21 přihlášek patentů, průmyslových a užitných vzorů a ochranných známek podali v prvním pololetí letošního roku zaměstnanci Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně (UTB). Informace vychází z údajů Centra transferu technologií Univerzitního institutu zlínské univerzity, které se zabývá průmyslově-právní ochranou výsledků výzkumu a vývoje, serveru Zlin.cz to sdělil Jan Malý z tiskového oddělení školy.

„Počet je srovnatelný s prvním pololetím loňského roku,“ uvedl Přemysl Strážnický z Centra transferu technologií. „Nejvyšší počet přihlášek průmyslových práv je pro Českou republiku, ale jsou zde i průmyslové vzory Společenství, mezinárodní přihlášky podle Smlouvy o patentové spolupráci a přihláška vynálezu do USA,“ doplnil Strážnický.

Výsledky práce zlínských vědců a designérů najdou uplatnění v různých oblastech, třeba ve zdravotnictví, v chemickém průmyslu nebo v potravinářství. „Aplikační potenciál má třeba Sestava formy pro vakuové lisování dílců z polymerních kompozitů, která oproti stávajícím řešením snižuje náklady na provoz a zvyšuje produktivitu,“ poznamenal Strážnický. Tým Václava Gřešáka získal užitný vzor na Zařízení ke snímání trojrozměrného tvaru pracovní části hřbetu koně, což zjednodušuje výrobu koňských sedel a postrojů oproti současným metodám. Vratislav Kozák zase získal užitný vzor na Stavebnicové chodítko, které je určeno pro tělesně postižené a pro lidi se sníženou schopností mobility. Tým Vladimíra Kovaříka získal pro změnu průmyslové vzory Společenství Skládací stolek a Tašky na lahve, které by mohly být zajímavé pro vinotéky či jiné prodejce lahví.

Služby Centra transferu technologií využívají kromě zaměstnanců univerzity také externí klienti. Pracovníci centra tak řešili v prvním pololetí roku dalších 26 externích přihlášek průmyslových práv. Od loňského roku pořádá centrum také vzdělávací akce pro interní i externí zájemce z oblasti problematiky duševního vlastnictví, autorských a průmyslových práv, marketingu, oceňování nehmotného majetku a podobně

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x