Valašskomeziříčský zámek čeká oprava

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - V nejbližších dnech se dělníci pustí do rekonstrukce jižního a části západního křídla valašskomeziříčského zámku. Serveru Zlin.cz to uvedla mluvčí města Renata Votrubová.

Podle plánu zde vznikne muzejní a galerijní centrum.

Vzhledem k památkovým hodnotám a poloze objektu v turisticky atraktivním historickém jádru města se valašskomeziříčští zastupitelé rozhodli zámku vrátit jeho původní krásu a historii. Zrekonstruované místnosti budou kromě prezentace uměleckých děl sloužit například také přednáškám, společenským akcím a podobně. „Záměrem je, aby nový prostor měl co nejpestřejší využití. Chceme pro své potomky zanechat památky v uspokojivém stavu. Využití jižního křídla zámku Žerotínů je otázkou diskutovanou mnoho let. Jsem rád, že jsme nastoupili cestu, která tento do nynějška prakticky neřešitelný problém vyřeší,“ sdělil starosta města Jiří Částečka.

Úsilí města Valašské Meziříčí v oblasti památkové péče je příkladné a vysoce hodnoceno odborníky. „Pozitivně hodnotíme snahu radnice o rehabilitaci prostoru kaple Smrtelných úzkostí Ježíše Krista a považujeme ji za velký úspěch,“ ocenili snahu města členové památkové rady při Národním památkovém ústavu Kroměříž.

V rámci stavby bude provedena kompletní stavební část – příčky, podlahy, omítky, obklady, stropy, fabióny, výmalby, oprava – výměna oken, vyhotovení dveří, kompletní elektroinstalace, zdravotechnika, vzduchotechnika a vytápění. Veškeré práce a dodávky budou realizovány pod dohledem památkového ústavu.

Rekonstrukce zámku včetně projekčních a přípravných prací vyjde na 43, 6 milionu korun, z toho je předpokládaná dotace ve výši 25 milionů korun. Nově zrekonstruované prostory by měly sloužit veřejnosti přibližně od poloviny roku 2015.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x