Na Letní filmovou školu se akreditovalo přes pět tisíc lidí

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - V Uherském Hradišti skončil 39. ročník Letní filmové školy, organizátoři vytvořili celkem 5 100 akreditací. Serveru Zlin.cz to za organizátory uvedla Simona Andělová.

 Návštěvníci mohli spatřit 184 celovečerních filmů, 44 krátkých snímků a všech představení včetně repríz bylo 266. V rámci doprovodného programu se uskutečnilo devět koncertů, devět divadelních představení, 14 multižánrových produkcí, 14 výstav, šest lekcí filmu a 22 přednášek. Promítalo se na osmi různých místech. Projekce v letním kině ve Smetanových sadech navštívilo odhadem 400 a na Masarykově náměstí až  dva tisíce diváků každý večer. S velkým zájmem se například setkal Studentský maraton, který souběžně vysílala Česká televize. 

„Letošní ročník Letní filmové školy je za námi a doufejme, že se do historie nezapíše pouze extrémními vedry, ale především extrémně kvalitní dramaturgií a organizací. Jedinečných zážitků bylo požehnaně, promítal se první polský film ve formátu 3D, propagandistické filmy z období nacismu, z nichž mnohé jsou v Německu zakázané, na velkých plátnech pod širým nebem se zaskvěla díla jako Občan Kane nebo Všichni dobří rodáci. Po celou dobu festivalu se úspěšně mísily kultury a žánry, portugalský režisér ochutnal moravskou pálenku, Češi a Moravané zase na oplátku ochutnali polské válečné ságy, zamrazilo je při japonských hororech nebo příbězích z balkánské války,“ podotkla Andělová.

V rámci festivalu bylo předáno celkem šest Výročních cen AČFK, které postupně převzali srbský režisér Goran Paskaljevič, polský režisér Jerzy Hoffman, portugalský režisér Pedro Costa, scénograf Allan Starski, zasloužilý klubista Jan Starý a režisér Vojtěch Jasný zastoupený herečkou Drahomírou Hofmanovou.

 Už je známý také termín konání příštího jubilejního 40. ročníku Letní filmové školy Uherské Hradiště – začne v pátek 25. července a skončí v sobotu 2. srpna.

Uherskohradišťský festival si pochvalovaly mnohé známé osobnosti. „Tak početné publikum s tak chytrými dotazy a tak obrovským zájmem o film jsem nezažil na žádném festivalu na světě. Bylo pro mě výjimečné chodit po městě spojeném s mým profesorem Elmarem Klosem a být po určité době zase v České republice, která pro mne tolik znamená. To, že si mě místní pan zmrzlinář spletl s Emirem Kusturicou, vám odpouštím a ze srdce vám děkuji za pozvání,“ uvedl například Goran Paskaljevič, srbský režisér. „Letní filmová škola je lepší než festival v Cannes,“ prohlásil zase Rui Pocas, portugalský kameraman.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x