Zchátralé budovy v areálu Svitu musejí jít k zemi

ZLÍN - Stavební úřad vydal demoliční výměr a zchátralé budovy číslo 24 a 26 v bývalém baťovském areálu půjdou k zemi. Serveru Zlin.cz to potvrdil mluvčí magistrátu Zdeněk Dvořák.

„Nařízení na odstranění budov 24. a 26. a spojovacího krčku bylo vydáno a odesláno počátkem tohoto týdne. Objekty musejí být odstraněny nejpozději do jednoho roku,“ upřesnil Dvořák. Loni už byla zbourána také budova číslo 25.

Mäjitelem objektů je společnost Cream a ta od počátku požadovala demolici staveb. Poukazovala na znalecký posudek, podle kterého jsou obě budovy ve velmi špatném technickém stavu a demolice je nutná. Stavební úřad si posudek nechal ověřit soudním znalcem a ten se závěry posudku souhlasil. Proti demolici se ale postavili památkáři i zlínský odbor kultury. Podle nich se daly nemovitosti ještě zachránit. „Podle našeho vyhodnocení statického posudku nebylo nezbytně nutné objekt demolovat,“ řekla novinářům vedoucí odboru kultury Kateřina Pešatová.

Památkáři jsou přesvědčeni, že zbourání budov a následná stavba komerčního centra výrazně uškodí funkcionalistické architektuře města. Nový komplex, který totiž hodlá firma Cream na místě postavit, v žádném směru nekopíruje původní zástavbu. Místo původních tří objektů oddělených ulicemi má vzniknout jediný velký komplex o rozloze 25 krát 85 metrů. Vysoký bude 30 metrů. Názory na to, zda taková stavba naruší či naopak prospěje baťovskému areálu se mezi laickou i odbornou veřejností značně liší.

Domy by mohly být srovnány se zemí do čtyř měsíců.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x