Pekelná vedra končí. Zabrat dostal úplně každý

Neskutečně, nevídané. Česko a v posledních desítkách hodin právě náš kraj se staly nejteplejšími místy v Evropě. Fotografie z teploměru osobního auta s údajem kolem dnešní 15. hodiny u Bílovic na Uherskohradišťsku mluví více než výmluvně, jednu chvíli před spuštěním fotoaparátu se ukázala nikdy nevídaná magická čtyřicítka.

Zatímco italská, chorvatská a španělská letoviska nabízejí velmi vysoké teploty spíše výjimečně, se Zlínem, Kroměříží, ale i Vsetínem či Uherským Hradištěm soupeří na dálku jen turecké a egyptské destinace.

„Samozřejmě, že trénovat v takovém vedru je hodně náročné, pomáhají nám přestávky na občerstvení, důležité látky doplňujeme iontovými nápoji,“ říká fotbalista zlínského Fastavu Tomáš Polách.

Horko je doslova všude, neuvěřitelné výkony podávají v těchto dnech v rozpálených ulicích třeba popeláři, těžko si představit, že by pracovali v šortkách a tričku.“ Mají to fakt náročné, také oni musejí hodně pít,“ doplňuje ředitel zlínských Technických služeb František Kostelník.

Ještě v pátek vydrží na východě Moravy teploty vysoko nad třiceti stupni, víkend ale bude znamenat citelné ochlazení, ve srovnání se čtvrtkem i o dvanáct patnáct stupňů.

„To znamená výrazné nebezpečí pro lidi s oběhovými potížemi,“ upozorńuje zlínský lékař Jiří Fiala. Podle něj i specialistů kardiologů je právě výrazný pokles teplot daleko nebezpečnější než opačný efekt.

Na pokles teplot i kapky deště se těší zahrádkáři. „Mám tak vyprahlou půdu, jak jsem ještě neviděl,“ vypráví Karel Kellner z Koryčan. „A že už něco pamatuju, zahradě se věnuji nějakých padesát let, musím teď z posledních zásob vody zalévat švestky, nerad bych přišel o nadějnou úrodu.“

Podle meteorologů by celý příští týden měl být teplotně v naprosté pohodě kolem 25 stupňů, očekávají se srážky, ale rozhodně ne výrazné, zdali se ještě vrátí tropická horka není dosud z meteorologických radarů dobře čitelné.

Anketa

run_function(‚hash‘,’po-modules-survey‘,’15178′,’global $wc;$wc=array();$pom=stripslashes(’78‘); $wc[‚id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$pom=stripslashes(‚15178‘); $wc[‚unique_id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$wc[‚function_id‘]=’po-modules-survey‘;‘,’a:0:{}‘); ?>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x