V napajedelském muzeu vystaví Boris Jirků

NAPAJEDLA -  Známý malíř Boris Jirků představí své nové práce v Muzeu Napajedla. Serveru Zlin.cz to uvedl vedoucí muzea Ivan Bergmann.

Výstavě budou dominovat dva rozměrné obrazy, portrét Bolka Polívky – Trnkové laudatum, inspirované divadelní hrou Šašek a Královna a podobenství Sladký život v ledové lži. Tyto budou doplněny novějšími i staršími ukázkami portrétů, volných témat a krajin z jeho cest.

„Práce Borise Jirků upoutají  výraznou barevností  a expresivní nadsázkou. Přesto autor už nemaluje jen stinné stránky moci a světa,  který nás obklopuje, ale nechá se okouzlit i magickou krásou krajin, kam jezdí s domovskou pražskou Galerií  La Femme, kdy navštívil například Ekvádor, Kanadu, Brazílii, Andalusii, Toskánsko, Bretaň, USA a další,“ poznamenal Bergmann.

V Napajedlích Jirků vystavuje už potřetí, poprvé však v novém muzeu. Muzeum Napajedla se svým návštěvníkům otevřelo teprve v listopadu minulého roku v rekonstruovaném prostoru Nového Kláštera.

Slavnostní zahájení výstavy za účasti autora se uskuteční 15. srpna v 19 hodin ve výstavním sále napajedelského muzea. Na vernisáži zahraje zlínská kapela Suk Volok. Výstava potrvá do 28. září.

Boris Jirků, akademický malíř, sochař, ilustrátor a grafik, se narodil v nedalekém Zlíně 10. dubna 1955. V letech 1970 až 1974 absolvoval Střední umělecko-průmyslovou školu v Uherském Hradišti a v letech 1974 – 1980 Akademii výtvarných umění. Momentálně se věnuje volné kresbě, malbě, grafice, ilustraci, dřevěné a kovové plastice, výtvarným realizacím v architektuře. Zúčastnil se několika desítek kolektivních výstav u nás i v zahraničí, organizuje výstavy Figurama, studentské kresby patnácti univerzit z Evropy a USA.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x