V kauze Metyl padla další obvinění

ZLÍN - Zlínští kriminalisté obvinili v kauze Metyl dvě ženy, kvůli kterým zemřela mladá dívka. Serveru Zlin.cz to řekla krajská policejní mluvčí Jana Macalíková.

Dvě ženy ve věku 54 a 63 let z Nového Boru a Prahy jsou obviněné ze závažného zločinu ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty. „Kvůli tomu, že si přivydělávaly prodejem nelegálního, navíc pančovaného alkoholu, zemřela šestnáctiletá dívka z Děčína,“ podotkla Macalíková.

Rozmotat tento příběh a dostat se k pravému viníkovi bylo podle policistů poměrně složité. Poté, co se otrava pančovaným alkoholem odhalila, totiž začali všichni zúčastnění jeho zbytky ředit normálním rumem tak, aby nebylo možné rozeznat zdroj. „U jednoho člověka se však našel zbytek pančovaného vzorku, který nás k viníkům přivedl,“ dodala Macalíková.

Letos 26. ledna hospitalizovali na ARO nemocnice v Ústí nad Labem šestnáctiletou Markétu. Ta o šest dní později zemřela. Diagnóza byla jasná – dívka utrpěla silnou intoxikaci metylalkoholem, se kterou se její tělo nevypořádalo. Jednu dobu se sice spekulovalo o tom, že může jít o sebevraždu, nakonec se ale ukázalo, že dívka se napila alkoholu na oslavě narozenin u svého kamaráda. Ten si vzal pití ze zdrojů svého otce.

Smrtící látka byla nalitá v lahvi značkového rumu. Policisté pak srovnávali lahve stejné šarže z obchodu, kde byly koupeny, nicméně žádný problém v ostatním pití nenašli. Přitom dívka se napila tekutiny, jejíž obsah metanolu překročil normy Evropského parlamentu jedenatřicetkrát. „Postupným zjišťováním dalších informací, výslechy a rozplétáním celého případu jsme zjistili, že právě ony dvě ženy pančovaný alkohol prodávaly. Starší si ho pokoutně brávala od mladší už od roku 2010, částečně ho používala pro svou potřebu a částečně ho také ona přeprodala dál. Právě například otci mladíka, který pořádal oslavu s tragickým koncem v Děčíně. Ostatní účastníci této oslavy zdravotní problémy neměli. Pravděpodobně pili jiný alkohol,“ upřesnila Macalíková.

Z této obchodní větve, sestávající se ze zmíněných dvou žen, se dostal alkohol také do rukou osmatřicetiletého muže a jeho o rok mladšího známého z Prahy. U obou poškozených se druhý den po požití alkoholu zhoršil zdravotní stav a museli být v důsledku otravy metylalkoholem hospitalizováni ve Fakultní nemocnici v Praze- Motole.

Oběma obviněným ženám hrozí nyní až desetileté vězení. Souvislosti s dalšími obviněnými policie i nadále zjištuje.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x