Rozkvetlé město má své vítěze

ZLÍN - Po jarní části soutěže Rozkvetlé město vyhlásila zlínská radnice i letní část a porota už rozhodla o vítězích. Serveru Zlin.cz to sdělil mluvčí zlínského magistrátu Zdeněk Dvořák.

Slavnostní vyhlášení vítězů soutěže se uskuteční v úterý 17. září v 16 hodin v prostorách kulturního institutu Alternativa. „Smyslem a cílem soutěže je povzbudit zájem obyvatel města Zlína o své okolí. Aby lidé ocenili i snahu ostatních o zkrášlení zahrad či balkonů, což zlepší celkový vzhled našeho města,“ podotkl Dvořák.

Letos se klání zúčastnilo 44 soutěžících, z toho šest se přihlásilo zároveň do dvou kategorií. Již tradičně byla nejvíce obsazena první kategorie – předzahrádky rodinných a bytových domů, kde o prvenství bojovalo 26 lidí. „Proto jsme po dobré zkušenosti z let minulých tuto kategorii rozdělili na předzahrádky rodinných domů a předzahrádky bytových domů. Každá podkategorie byla hodnocena samostatně,“ upřesnil Dvořák. Do druhé kategorie, tedy květinová výzdoba oken a balkónů, se přihlásilo 16 účastníků. Třetí kategorie – úprava okolí baťovských domků – byla zastoupena osmi účastníky.

 O vítězích rozhodovala pětičlenná komise. Při hodnocení kladla důraz především na harmonii barev, kompoziční uspořádání, respektování nároků rostlin, jejich zaplevelení a zdravotní stav. U veřejně přístupných výsadeb (například u panelových domů) komise také ocenila houževnatost, s jakou někteří obyvatelé dokáží i přes nepřízeň okolí kultivovat obytný prostor. Nejhezčí předzahrádku rodinných domů má podle poroty Marie Vitovjáková z Kostelce, nejhezčí předzahrádka obytných domů pak patří Oldřišce Lackové z Jižních Svahů. V kategorii květinová výzdoba oken a bolkonů zvítězil František Urík z Kostelce a nejlépe upravené okolí baťovského domku má Hana Stiborová. Zvláštní ocenění Okrasně – užitková zahrada udělila porota Anně Gajdošíkové z Jižních Svahů.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x