Uherskobrodská radnice má za sebou svou historicky první elektronickou aukci

UHERSKÝ BROD - Svou historicky první elektronickou aukci, kterou kompletně připravili a zajistili zaměstnanci města, má za sebou uherskobrodská radnice. Serveru Zlin.cz to uvedla mluvčí úřadu Markéta Švehlíková.

V elektronické aukci nakoupilo město kancelářský papír, a to s úsporou 21,81 procenta. „Elektronická aukce dělá výběrové řízení jednodušší, nejzákladnějším charakteristickým prvkem je úspora času a financí. Je také velmi transparentní,“ konstatovala administrátorka veřejných zakázek Petra Hečová.

Město Uherský Brod nakupovalo prostřednictvím elektronické aukce elektrickou energii již dříve. „Tato aukce však byla první, kterou jsme si kompletně celou připravili a zrealizovali vlastními silami. V ekonomicky výhodných elektronických aukcích hodláme i nadále pokračovat a v současné době připravujeme například aukci na nákup tonerů do tiskáren a kopírek, různé stavební zakázky či nákup auta pro Dům dětí a mládeže,“ dodal Kamil Válek, tajemník městského úřadu.

Elektronická aukce je moderní způsob soutěžení o veřejné zakázky. Umožňuje dodavatelům v reálném čase (on-line přes internet) vylepšovat své nabídky a zvítězit nad konkurencí. Zadavatelé zase tímto způsobem mohou snížit výslednou cenu nebo dosáhnout vylepšení nabízených podmínek.

Historie aukcí sahá až do roku 500 před naším letopočtem, kdy se podle Hérodota pořádaly každoročně v Babyloně aukce žen za účelem jejich provdání. V době Římské říše dražili římští vojáci válečné kořisti (včetně otroků). Zajímavé je, že v Asii se aukce nikdy nerozšířily. Nejstarší aukční síní na světě je Stockholm Auction House, která byla ve Švédsku založena roku 1674. Více se aukce začaly provozovat koncem 18. století v hostincích a kavárnách a prodávalo se při nich většinou umělecké zboží. Současná největší aukční síň na světě – Christie´s byla založena kolem roku 1766, ve druhé největší – Sotheby´s  se první aukce konala roku 1744. Většina dnešních aukčních síní byla založena v 18. a 19. století.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x