Obtížný hmyz: bodni a zmiz !

Právě teď jsou na vrcholu svých letních rejdů. Nemusíte je ani slyšet. Přiletí, bodnou a zmizí. A vám zůstane v lepším případě úlek, trocha bolesti, otok a nepříjemná vzpomínka. V případě horším vás ale může čekat také cesta k lékaři nebo přímo do nemocnice.

Bodavý hmyz prostě k létu patří, jeho renomé coby nejoblíbenějšího ročního období umí ale vážně poškodit. „Denně evidují naši lékaři v průměru 3 až 4 případy pobodání hmyzem, často si alergiky necháváme na pozorování, není výjimkou, že vážnější případy musejí být dokonce hospitalizovány,“ uvádí mluvčí Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně Karla Havlíková.

Kouše, co může. Třeba vosy, včely, ovádi neboli hovada, komáři a další zástupci bzučivé říše neklidu. A zvláštní je, že svoji profesi zvládají dokonale. Mnohé z nich dokážou píchnout takříkajíc za letu, aniž by vám dali jakoukoliv šanci obrany.

U Luhačovické přehrady si hoví pohledná dívka ze Lhotska. Natálka přijela se dvěma kamarády. Nohu má plnou červených vyrážek po bodnutí ovádem. „Jsem alergička, je to hodně nepříjemné, každé léto mířím k vodě a každý druhý den mám problém s pobodáním,“ ukazuje na štípance, které se pěkně vybarvují. Tentokrát se to obejde bez pomoci lékaře, není to tak ale vždycky.

Ukázkovým případem s příchutí paradoxu je nejmenovaný zlínský včelař. Právě za ním nedávno spěchala záchranka. Kvůli alergické reakci, o níž vůbec nevěděl, se dostal do problémů poté, co dostal tři včelí žihadla. „Může si za to sám, zlobila se nejen naoko jeho manželka, říkala jsem, že nesmí pít víno, láhev je ale poloprázdná a chlap málem v bezvědomí,“ dodává napůl rozčileně.

Nejnebezpečnější jsou zřejmě vosy, nepříjemný je ale každý druh, záleží na individualitě člověka, vícečetné pobodání rozhodně nelze podceňovat,“ říká krajská epidemioložka Hana Tkadlecová ze zlínské krajské hygienické stanice.

Poměrně časté a vážné jsou případy, kdy si hmyz například vosa najde cestu do sklenice s nápojem, bodnutí do jazyka je už opravdu velmi bolestivé i vážné.

Hmyz se samozřejmě rád přesunuje tam, kde cítí sladké. „Je čas zmrzlin, marmelád a vůbec nejrůznějších laskomin, s ataky bodavého hmyzu se prostě musí počítat,“ doplňuje zlínská lékařka s tím, že na pozoru se opravdu musejí mít lidé s alergickou reakcí.

Zároveň ale MUDr.Tkadlecová vyvrací mýty o tom, že například komáři nebo ovádi jsou schopni přenášet velmi nebezpečné infekce, mezi něž patří třeba borrelióza.

Anketa

run_function(‚hash‘,’po-modules-survey‘,’15197′,’global $wc;$wc=array();$pom=stripslashes(’82‘); $wc[‚id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$pom=stripslashes(‚15197‘); $wc[‚unique_id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$wc[‚function_id‘]=’po-modules-survey‘;‘,’a:0:{}‘); ?>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x