Díky počasí se podařilo dohnat skluz při stavbě protipovodňových opatření na Slovácku

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Letní suché počasí přeje stavbařům, kteří pracují na protipovodňové ochraně Uherského Hradiště a Starého Města před stoletou vodou. Podařilo se díky němu dohnat mírné jarní zpoždění zemních prací, serveru Zlin.cz to řekla mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková.

Dodavatelské firmy už proinvestovaly 85 milionů korun. Na levém břehu je dokončena stavba zemních sypaných hrází podél čističky, areálu gymnázia nebo podél průmyslového areálu. Na pravém břehu je u konce ochranná hráz v lokalitě u Rybárny. Aktuálně pokračují práce například na přeložení koryta potoka Salaška. „Stavba je rozdělena do 24 stavebních objektů, na kterých se pracuje současně,“ sdělil generální ředitel Povodí Moravy Radim Světlík s tím, že zhotovitelé jsou nyní přibližně v polovině plánovaných prací.

Nepříjemným doprovodným jevem je zvýšená prašnost, která je vlivem extrémního počasí ještě vyšší než obvykle. Stavbaři se jí snaží zabránit neustálým kropením a čištěním komunikací. U nových betonových zdí je při vysokých teplotách více než kdy jindy nutné neustálé vlhčení povrchu.

Materiál na sypané zemní práce je navážen ze Spytihněvi a Buchlovic. „Protipovodňovou ochranu Uherského Hradiště a Starého Města před vysokými průtoky na řece Moravě zajistí v první etapě stavby za 222 milionů korun. Z toho 167 milionů korun je dotace Ministerstva zemědělství ČR. Jedná se o kombinaci zemních valů, zdí či obtoku, které postupně rostou na obou březích řeky a potoka Salaška,“ upřesnil Světlík.

Obyvatelé Uherského Hradiště a Starého Města získají v následujících měsících protipovodňovou ochranu až před stoletými průtoky řeky Moravy. Kapacita jejího koryta se tak zvýší až na 818 metrů krychlových za vteřinu.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x