Dožínky Zlínského kraje čekají změny

ZLÍN - Dožínky Zlínského kraje, které se během příštího víkendu již posedmé uskuteční v Kroměříži, letos představí svou novou tvář. Serveru Zlin.cz to řekla mluvčí zlínského hejtmanství Gabriela Dvorníková.

Akce se totiž dočkala rozšíření a nově nese název Mezinárodní festival dožínkových tradic. V jeho rámci tak budou představeny i dožínkové tradice jiných regionů a zemí a rovněž nemateriální dědictví Unesco. Cílem nově založeného festivalu je pravidelně prezentovat domácí i zahraniční folklor, především pak všech zemí Visegrádu a zemí partnerských měst. Akce se koná za finanční podpory Zlínského kraje a pod záštitou hejtmana Stanislava Mišáka.

Základem festivalu zůstanou tradiční Dožínky Zlínského kraje, očekává se účast zhruba pěti set aktivně vystupujících z dvou desítek souborů ze Zlínského kraje i zahraničí. Novinkou bude představení folklorních tradic a zvyklostí zapsaných do seznamu Unesco (z domácích – Jízda králů, verbuňk, valašský odzemek; ze zahraničních – indonéský batik a loutky, slovenská fujara, litevské Sutartines). „Dále se uskuteční Mezinárodní sympozium dožínkových tradic, výstava starodávných krojů z Dolního Poolšaví i výstava děl malířů z tohoto regionu. Chybět nebude ani Slavnost chleba, tedy prezentace pekařského umění zlínského regionu, dále vyhlášení vítězů Regionální potraviny za rok 2013 a výstava zemědělské techniky v areálu Floria Kroměříž,“ doplnila Dvorníková.

Dožínky (případně obžínky) jsou jednou z nejstarších domácích i světových lidových tradic. Jejich smyslem vždy byla oslava ukončení sklizně obilí, které zajišťovalo obživu národa na další období, a poděkování za štědré dary poskytnuté přírodou. Většinou se odehrávaly na statku hospodáře, který měl povinnost žence pohostit a radovánky chasy zaplatit. Z posledního mandele se upletl dožínkový věnec, který ženci předávali hospodáři. Poté následovaly bujaré oslavy. Po druhé světové válce byla tato tradice postupně transformována do oslav socialistických – pracujících zemědělců a přehlídky strojů. Vymizely dávné rituály a také se přirozeně nerozvíjela národní kultura a zvyky. Teprve v posledních letech dochází u některých dožínkových slavností k pokusům navrátit dožínkám dřívější význam a smysl.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x