I muži (po osmdesátce) mají své dny

Tohle určitě není akční příběh s aktéry na hraně života. Zdánlivě je to příběh naprosto obyčejný. I když... posuďte sami. V hlavní roli muž, který začíná válet v kuchyni u trouby ve svých třiaosmdesáti letech!

Kdo z chlapů umí nejen teď v období sklizně nejrůznějších zahradních plodů suplovat vlastní manželku při výrobě vynikajících letních pochutin? Pan Bohumil Slovák se celý život nechal hýčkat od vlastní ženy, vynikající kuchařky. Ale teď, v třiaosmdesáti, se rozhodl, že si s ní změří síly v navýsost ženském oboru, jímž je pečení ovocných koláčů a buchet.

Tyhle sladkosti poněkud změnily své postavení v kuchyni,“ říká mimořádně čilý pan Slovák. Ten dokáže razantně nasekat dříví na celou zimu, což zvládne málokterý čtyřicátník. „Ale péct buchty a na stará kolena, to je těžší úkol,“ směje se.

Za našeho mládí byly buchty normálně hlavním jídlem, teď je samozřejmě jiná doba, koláče a buchty jsou jakýmsi vylepšením oběda, ale vsadím se, že by je z chlapů dokázal připravit opravdu jen málokdo.“

Na věc šel zgruntu, natrhal rybíz, uvařil marmeládu, jen těsto si nechal připravit od vždy skvělé choti. „Vše šlo až nečekaně hladce, nakonec se na stole objevily koláče hned na několik způsobů, bylo to snad docela dobré,“ sám sebe příjemně překvapil pan Slovák.

Mimochodem udělat své první buchty v „domácí univerzitě kuchařského třetího věku“ by zvládl skutečně jen málokdo. Průměrný český muž neumí zpravidla uvařit nejjednodušší pokrmy, bez ženské ruky zůstává na konzervách a vyhledává spíše rychlé občerstvení nebo restaurace. Nenechte se ovlivnit stále populárnějšími televizními „vařícími“ pořady.

Počin čilého seniora tak dostává v tomto světle opravdu unikátní punc jedinečnosti.

Anketa pro muže

run_function(‚hash‘,’po-modules-survey‘,’15205′,’global $wc;$wc=array();$pom=stripslashes(’84‘); $wc[‚id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$pom=stripslashes(‚15205‘); $wc[‚unique_id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$wc[‚function_id‘]=’po-modules-survey‘;‘,’a:0:{}‘); ?>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x