Kraj chce podpořit přírodovědné a technické vzdělávání

ZLÍN - Rozvoj vzdělávání v přírodovědné a technické oblasti na školách ve Zlínském kraji je cílem projektu, který schválila krajská rada. Serveru Zlin.cz to řekla mluvčí hejtmanství Gabriela Dvorníková.

V rámci projektu budou vytvořena regionální centra přírodovědného a technického vzdělávání s moderním vybavením na celkem 16 středních školách Zlínského kraje. Pro výuku a volnočasové aktivity budou využívána nejen studenty těchto středních škol, ale také žáky partnerských základních škol. To by mělo mimo jiné vést ke zvýšení zájmu žáků základních škol o studium technických a přírodovědných oborů a zároveň zvýšení jejich manuální zručnosti.

Spolupráce středních a základních škol se uskuteční formou sdílení odborných učeben, laboratoří, dílen a středisek praktického vyučování, které budou díky projektu modernizovány. V těchto prostorách se budou konat i volnočasové aktivity navazující na školní výukové programy v jednotlivých středních školách a spolupracujících školách základních. Pozornost bude věnována také spolupráci škol se zaměstnavateli.

Potřeba užší a dlouhotrvající spolupráce mezi středními a základními školami v oblasti přírodovědných i technických disciplín vznikla na základě poznatků z praxe. Tato potřeba vychází z dlouhodobě se snižující úrovně znalostí a dovedností absolventů základních škol v přírodovědných a technických disciplínách, technickém uvažování, manuální zručnosti a vztahu k manuální práci. „Žák základní školy, který se rozhoduje o své budoucí profesi, dnes z velké části ani netuší, co která odbornost v sobě zahrnuje a tudíž nemá ani o své budoucí specializaci představu,“ upřesnila Dvorníková.

Projekt bude zaměřen také na vzdělávání pedagogických pracovníků s důrazem na obsluhu moderního vybavení ve školách a na využití nových metodik vzdělávání. Dalším jeho cílem je vytvoření odborné platformy pro setkávání pedagogických pracovníků středních a základních škol za účelem dosažení lepšího souladu mezi úrovní znalostí a dovedností absolventů základních škol a požadavky středních škol. Výstupem projektu bude i příručka dobré praxe.

Projekt s názvem Centra vzdělávání – Centra přírodovědného a technického vzdělávání pro moderní výuku žáků středních a základních škol ve Zlínském kraji bude trvat od letošního září do června 2015. Náklady na jeho realizaci dosáhnou 112 milionů korun. Plně budou hrazeny z Operačního programu Vzdělání pro konkurenceschopnost.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x