Zlínská zoo otevře novou expozici tapírů

ZLÍN - Zoo Zlín v neděli otevře novou expozici tapírů čabrakových a siamangů pojmenovanou HALA-BALA. Jak serveru Zlin.cz sdělila mluvčí zoo Romana Bujáčková, slavnostní otevření se uskuteční ve 13 hodin.

Nová expozice se nachází poblíž expozice pand červených. Součástí oficiálního otevření budou také pokus o vytvoření největšího lidského tapíra a zábavný doprovodný program. Ten již od 11 hodin nabídne například buddhistický koutek a různé pracovní dílny, které atraktivním způsobem představí právě tapíry čabrakové. Návštěvníci si budou také moci zakoupit sošky a umělecké předměty s motivem tapírů. Veškerý výtěžek z prodeje bude věnován na ochranu tapírů čabrakových ve volné přírodě.

Expozice tapírů čabrakových a siamangů vznikla v asijské oblasti zoo, v prostorách původní expozice gibonů larů. „Získat tapíry čabrakové bylo nesmírně náročné. V zahradách Evropy žije pouze kolem 50 zvířat, trvalo rok a půl, než se nám podařilo vše zajistit. Snažili jsme se proto připravit pro tato jedinečná zvířata co nejlepší chovatelské podmínky a zároveň nabídnout i návštěvníkům mimořádný zážitek z návštěvy celé expozice,“ uvedl Roman Horský, ředitel zoo.

Nejen díky své rozloze, ale také díky svému pojetí bude nová expozice tapírů patřit k jedněm z nejlepších svého druhu v rámci evropských zoo. „Pro tapíry jsme vybudovali novou vnitřní ubikaci s bazénem, dva prostorné venkovní výběhy. Celé expozici však dominuje přírodní jezírko. Svou rozlohou 300 metrů čtverečních představuje největší vodní plochu, kterou mohou tapíři v evropských zoo využívat,“ doplnil Horský. Svůj nový domov tu najde pár tapírů čabrakových. Návštěvníci však prozatím uvidí jen samici Nadiru, kterou zlínská zoo získala ze Zoo Edinburgh. Společnost jí zanedlouho bude dělat samec Kejutan z anglické Zoo Howlets. „Tapíři čabrakoví se do zlínské zoo vrací téměř po 30 letech. V letech 1978 až 1984 jsme tady chovali pár, dokonce se narodilo i jedno mládě. Doufáme, že se nám podaří na tento chovatelský úspěch v budoucnosti navázat,“ konstatoval Roman Horský.

Expozice HALA-BALA představí i největší gibony na světě – siamangy. Ti se do nové expozice přestěhují z pavilonu primátů.

Název samotné expozice je symbolický. „Pojmenování HALA-BALA rozhodně neznamená, že jsme celou expozici připravili halabala, ale je odvozen od názvu skutečné rezervace v jižním Thajsku. Ta je jedním z posledních míst v thajské přírodě, kde lze ještě společně pozorovat tapíry čabrakové a siamangy,“ objasnil ředitel zoo.

Tapíři čabrakou patří ve volné přírodě mezi vzácná a ohrožená zvířata. Největší hrozbu pro ně představuje zejména úbytek a ničení původního životního prostředí. Zlínská zoo se proto rozhodla zapojit nejen do chovu v rámci zoologických zahrad, ale chce také podporovat ochranářské projekty přímo ve volné přírodě. Ve spolupráci se Základní školou ve Štípě připravila zajímavou akci. „V rámci slavnostního otevření bychom chtěli všem návštěvníkům nabídnout možnost aktivně se zapojit do ochrany tapírů. Děti ze štípské školy vyrobily jedinečné sošky tapírů, zlínská zoo zajistila další dárkové předměty s motivem tapírů, například trička, náušnice, figurky. Pedměty si budou moci zájemci zakoupit právě při otevření nové expozice, veškerý výtěžek z prodeje bude věnován na ochranu těchto jedinečných zvířat ve volné přírodě,“ dodala Bujáčková.

Zcela mimořádný bude i pokus o rekord ve vytvoření největšího lidského tapíra. „Skutečně impozantního tapíra bychom rádi vytvořili na louce v blízkosti nové expozice HALA-BALA a expozice pand červených. Připravili jsme celkem 450 černých a bílých papírových archů a na louce lanem vyznačili siluetu tapíra. Každý účastník obdrží papírový arch patřičné barvy a poté zaujme své místo v rámci vyznačené siluety tapíra. 450 návštěvníků tak dokáže vytvořit tapíra v délce 25 metrů a šířce 12 metrů,“ přiblížila netradiční akci Bujáčková. Zoo také nezapomněla na zdokumentování rekordu. „Podařilo se nám zajistit vyfocení rekordního tapíra z ptačí perspektivy. Snímky pořízené z letadla pak samozřejmě zveřejníme na webových stránkách a také na sociální síti Facebook,“ uzavřela Bujáčková.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x