Výstava věnovaná věrozvěstům se blíží ke konci

ZLÍN - Již jen do neděle 8. září mají návštěvníci budovy 14|15 Baťova Institutu ve Zlíně možnost zhlédnout výstavu, která přibližuje návštěvníkům dějinné milníky spjaté nejen s Velkomoravskou říší, ale také Velehradem, který patří k nejvýznamnějším poutním místům na Moravě. Serveru Zlin.cz to oznámila Kateřina Kamrlová, programová pracovnice Slováckého muzea v Uherském Hradišti.

Větší část výstavy je věnována historii Velehradu, a to nejen cisterciáckému klášteru, založenému v roce 1205, ale zejména Velehradu jako centru dialogu mezi východními a západními Slovany.

„Kromě množství historických fotografií, map a nákresů mohou návštěvníci na výstavě obdivovat na 110 sbírkových předmětů z fondu Slováckého muzea v Uherském Hradišti a Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně, a to produkci keramiky, nástroje a zbraně z velkomoravského období, dobové pohlednice, pouťové obrázky, drobnou devoční grafiku – svaté obrázky,“ doplnila Kamrlová.

Ikonografii svatého Cyrila a Metoděje dokumentují podmalby na skle, majolika, výklenkové plastiky, akvarely, kresby a malby z 19. a první poloviny 20. století. Na výstavu je vstup zdarma.

Od měsíce října pak bude výstava instalována v zahraničí – v Kysuckém muzeu v Čadci.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x