Zlínský kraj se chystá podrobně zmapovat oblast sociálních služeb

ZLÍN - Zlínský kraj se chystá precizně zmapovat potřeby uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením a navrhnout jejich optimální směřování do budoucna. Serveru Zlin.cz to sdělila mluvčí hejtmanství Gabriela Dvorníková.

Podrobným šetřením v terénu a následnými analytickými studiemi hodlá Zlínský kraj do roku 2015 detailně zmapovat potřeby uživatelů sociálních služeb a současně navrhnout vizi, jak by tyto služby měly do budoucna fungovat.

Projekt se nazývá Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji, jeho předpokládaný rozpočet se pohybuje v řádu téměř dvaceti milionů korun, přičemž 85 procent nákladů – pokud kraj uspěje – by měly pokrýt zdroje z Evropského sociálního fondu a 15 procent dorovná dotace ze státního rozpočtu.

„Hlavním cílem tohoto rozsáhlého průzkumu má být zjištění individuálních potřeb uživatelů tak, aby jim poskytované sociální služby v maximální možné míře umožňovaly co nejpřirozenější způsob života. S tím také souvisí odpovídající příprava personálu, a proto druhou součástí projektu je také široké spektrum vzdělávacích aktivit, které mohou podpořit požadované změny v přístupech i k celkovému pojetí sociálních služeb,“ doplnila Dvorníková.

Projekt je zaměřen na sociálně vyloučené osoby a lidi ohrožené sociálním vyloučením, jimž jsou dosud poskytovány služby v rámci tradičních pobytových zařízení zřizovaných Zlínským krajem.

Zlínský kraj disponuje jedním z nejvyšších počtů lůžek v domovech pro zdravotně postižené v rámci České republiky. Současným trendem je však snaha o to, aby lidé se zdravotním postižením žili co nejblíže přirozenému sociálnímu prostředí. Situace ve Zlínském kraji je tak dlouhodobě neudržitelná a neakceptovatelná. Proto se už v roce 2007 Zlínský kraj zapojil do pilotního projektu MPSV a realizuje transformaci dvou vybraných zařízení, u dalších svých jedenácti zařízení kraj hledá podobu, jak jim do budoucna dát co nejmodernější a z hlediska života klientů také co nejdůstojnější tvář. A právě zmíněný projekt by tomu měl napomoci.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x