Noční déšť vytopil základní školu

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Vážné následky bude mít pro Základní školu Vyhlídka ve Valašském Meziříčí průtrž mračen, která se v noci na úterý přehnala nad městem. Ve škole právě vrcholí oprava střechy a výměna oken a silný déšť pronikl nezajištěnou střechou a vyplavil množství učeben a kabinetů, serveru Zlin.cz to za valašskomeziříčskou radnici řekl Josef Beneš.

„Déšť zasáhl celkou levou část školy, od třetího patra po přízemí. Všude stojí voda do výšky několika centimetrů,“ popsala situaci ředitelka Daniela Miklová. Kromě stěn voda zatekla pod nově položená linolea, poškodila nábytek, osvětlení a nejspíše i didaktickou techniku. „Počítače, dataprojektory a další přístroje jsme předtím kvůli stavebním pracím soustředili do jedné učebny. Také sem ale střechou teče,“ doplnila ředitelka.

Příčinou mimořádné události je hrubé zanedbání povinnosti, kterého se dopustila dodavatelská firma Jasy. „Její pracovníci nedokončenou střechu nezajistili plachtami, ačkoli jsme je na to v pondělí výslovně upozornili,“ uvedl referent odboru školství, kultury a sportu městského úřadu Vítězslav Zachrdla.

Rozsah škody nelze zatím odhadnout. Její výši bude možné vyčíslit, až zasažené prostory a vybavení vyschnou. Zaplatit by ji měla dodavatelská firma ze své pojistky. Ve škole se nyní všichni snaží zabránit dalším škodám. Do odstraňování následků se zapojili nejen pracovníci stavební firmy, ale též zaměstnanci školy, které ředitelka povolala do práce.

Nehoda zde ovlivní začátek nového školního roku. „Druhého září nebude zasažená část školy v takovém stavu, aby v ní mohla začít výuka,“ poznamenala vedoucí odboru školství kultury a sportu městského úřadu Hana Skácalová, jež nyní bude ve spolupráci s řediteli ostatních škol hledat možnosti, jak výuku zajistit. 

Podle vedení města mohla v mimořádnou událost vedle nesporného pochybení dodavatele vyústit také další okolnost. „Současná právní úprava výběrových řízení nám ukládá přijímat nejnižší cenové nabídky bez ohledu na kvalitu,“ upozornil starosta Jiří Částečka.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x