Krajské dožínky v Kroměříži vypuknou už za dva dny

KROMĚŘÍŽ - Dožínky Zlínského kraje a Mezinárodní festival dožínkových tradic bude hostit v pátek 23. a v sobotu 24. srpna Kroměříž. Letošní program nabídne výrazně více zahraničních i domácích souborů, účast jich potvrdilo dvacet, serveru Zlin.cz to řekla Barbora Janečková z Centrály cestovního ruchu Východní Moravy.

Celkem se na akci představí šest stovek krojovaných účastníků. „Dvoudenní program přinese zábavu pro všechny věkové skupiny,“ ujistil Jiří Králík, ředitel pořádajícího Domu kultury.

Průběh Dožínek nabídne velký průvod krojovaných, slavnostní zahájení a předání dožínkového věnce hospodáři, vyhlášení cen Regionální potravina a přehlídku folklorních souborů z celého Zlínského kraje. Nedílnou součástí bude i bohatý Dožínkový jarmark.

V roce 2012 byla zahájena tradice Slavnosti chleba, která nabízí návštěvníkům přehlídku pekařského umění. „V loňském roce jsme ochutnali 18 chlebů a diváci pak dali hlasy třem nejlepším. V letošním roce očekáváme minimálně stejnou účast a přehlídku doplníme o ukázku vaření piva a workshop indonéského batiku. Novinkou bude také odborná porota, která kromě divácké ceny udělí i cenu odborné poroty. Akce proběhne opět na nádvoří Arcibiskupského zámku a bude doplněna vystoupením folklorních souborů domácích, ale i zahraničních,“ prozradil Jiří Králík.

Dožínky se slaví od nepaměti ve všech zemědělských zemích a měly výrazný náboženský a lidový charakter. Oslava úrody byla spojena s mnoha rituály, ale i lidovou veselicí. Nesměla u nich chybět muzika, dobrá nálada a bohatě prostřený stůl. Velmi starým zvykem, který patřil k obžínkové veselici, bývalo stínání hlavy živému beránku, jako škůdci mladého osení. Tento brutální zvyk byl úřady zakazován až docela vymizel.

Dožínky Zlínského kraje a Mezinárodní festival dožínkových tradic začne v pátek úderem deváté dopolední, a to Dožínkovým jarmarkem na Velkém náměstí. Krojovaný průvod městem začne v sobotu v 10 hodin.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x