V Holešově zavzpomínali na hrdinství výsadkářů

HOLEŠOV - Připomenout si statečný postoj velení a příslušníků 7. výsadkového pluku zvláštního určení Holešov při mimořádných událostech v srpnových dnech roku 1968 bylo cílem pátečního slavnostního setkání v Holešově. Serveru Zlin.cz to sdělila mluvčí Zlínského kraje Gabriela Dvorníková.

Setkání se zúčastnili veteráni, kteří v letech 1965 až 1969 sloužili u zdejšího vojenského útvaru 7374. Nad akcí, kterou uspořádal Klub výsadkových veteránů Holešov, převzal záštitu hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák a jako host se jí i osobně zúčastnil.

„Chci poděkovat Klubu výsadkových veteránů za uspořádání této akce, díky níž si můžeme připomenout hrdinství příslušníků holešovského výsadkového pluku, kteří v pohnuté době roku 1968 prokázali velkou statečnost a dokázali si zachovat svou profesní čest,“ uvedl v úvodním projevu Stanislav Mišák.   

Holešovský výsadkový pluk měl ve své době zcela mimořádné postavení. Jednalo se o jednu z nejelitnějších jednotek v Československu, která dosahovala v 60. letech mimořádných výcvikových úspěchů. Během okupace 21. srpna 1968 odmítl velitel pluku podplukovník Vladimír Košan i přes hrozbu použití zbraní vpustit sovětské vojáky do objektu kasáren. Příslušníci pluku se podíleli i na monitorování činnosti okupantů. Za tento statečný postoj čekal velitele a celý pluk tvrdý trest. Normalizační vedení Československé lidové armády rozhodlo o likvidaci útvaru. Pluku byl odňat vojenský prapor a v červnu 1969 byl reorganizován a přesunut do posádky Prostějov, kde byly jeho zbytky 1. září 1969 začleněny do nově vzniklého 22. výsadkového pluku. Velení holešovského útvaru bylo rozprášeno po celé republice, přičemž většinu velitelů čekalo vyhození z armády spojené s šikanováním a diskriminací.

U příležitosti vzpomínkové akce se uskutečnilo také udělení 15 pamětních medailí plukovníka in memoriam Josefa Valčíka. Jednu z nich obdržel také hejtman Stanislav Mišák, a to za profesní svědomitost, politickou solidnost a historickou odpovědnost vůči občanům Zlínského kraje.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x