Rožnov ožije dožínkovými oslavami

ROŽNOV POD RADHOŠTĚM - Na mnoha místech Zlínského kraje přichází čas oslav dožínek, speciální program je na sobotu připraven i v rožnovském Valašském muzeu v přírodě. Serveru Zlin.cz to oznámila Barbora Janečková z Centrály cestovního ruchu Východní Moravy.

Návštěvníci budou po celý den moci zažít tradiční oslavu dokončené práce – dožínky a s ní spojené zvyky. Od devíti dopoledne do 18 hodin budou k vidění některá dnes již zapomenutá řemesla, spojená s provozem hospodářské usedlosti, například výroba zemědělského nářadí – hrábí, pletení ošatek a jiných výrobků ze slámy či výroba a zdobení dožínkových věnců.

„S předstihem budou mít návštěvníci možnost zhlédnout také ukázku mlácení obilí cepy, které se odbývalo v minulosti zejména v zimním čase. Ve stodole u Matochovy usedlosti z Velkých Karlovic předvede domlácenou skupina mlatců ze souboru Zákopčan z Hutiska. Sváteční koláče spolu se sladkou prosnou kaší, která bývala běžným jídlem ženců a žniček, budou k ochutnání v chalupě z Nového Hrozenkova číslo popisné 10,“ doplnila Janečková.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x