Řidiči na Slovácku začali více šlapat na plyn a telefonovat za jízdy

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Za uplynulých sedm dní na Uherskohradišťsku výrazně přibylo řidičů, kteří překročili povolenou rychlost a také těch, kteří během jízdy telefonovali. Serveru Zlin.cz to oznámil policejní mluvčí Aleš Mergental.

Hned do dvou vybraných kategorií dopravních přestupků se zapsal například dvaapadesátiletý muž, který jel Starým Městem. Hlídka dopravních policistů jej zastavila proto, že při řízení svého citroenu držel v ruce mobil a telefonoval. Po zastavení začali policisté prověřovat jeho oprávnění k řízení. Dokumenty byly v pořádku, ale v dechu řidiče policisté naměřili 0,68 promile, s čímž řidič na místě souhlasil. Za takovou jízdu může počítat s pokutou do dvaceti tisíc korun a až ročním zákazem řízení. Celkem zadrželi policisté v uplynulém týdnu policistév regionu 23 telefonujících šoférů, o týden dříve jich bylo jen 12.

Do skupiny kaucí se v tomto týdnu zapsal čtyřiačtyřicetiletý muž ze Slovenska, kterému dopravní policisté naměřili při průjezdu Starým Hrozenkovem rychlost 102 kilometrů v hodině. Vzhledem k závažnosti přestupku mu policisté uložili kauci šest tisíc korun, které musel řidič zaplatit dřív, než mohl pokračovat v jízdě. Za překročení nejvyšší dovolené rychlosti v obci o 40 kilometrů v hodině a více hrozí pokuta od pěti do deseti tisíc korun a zákaz řízení od šesti měsíců do jednoho roku. Během sedmi dní zastavili strážci zákona 62 řidičů, kteří jeli příliš rychle, což je o 25 více než před dvěma týdny.

Jediným přistiženým řidičem pod vlivem drog byl tentokrát sedmadvacetiletý muž, kterého zastavili uherskohradišťští policisté ve Starém Městě. Dech řidiče osobního fordu byl bez alkoholu. V jeho slinách ale policisté na místě odhalili přítomnost amfetaminu obsaženého v droze pervitin. „Policisté muži zakázali další jízdu, zadrželi řidičský průkaz a začali s ním řešit přestupek, za jehož spáchání zákon ukládá až roční zákaz řízení a pokutu do dvaceti tisíc korun,“ upřesnil Mergental.  

Nejopilejším řidičem, kterého policisté v tomto týdnu při řízení přistihli, byl čtyřiatřicetiletý muž za volantem škodovky. Uherskohradišťští policisté jej objevili ve Starém Městě. Nadýchal 2,9 promile alkoholu.

V policejní síti skončil také třicetiletý řidič auta značky VW, který jel z Vlčnova do Uherského Brodu i přesto, že má již dva platné zákazy řízení, z nichž ten delší je až do konce roku 2018. „Muž je podezřelý ze spáchání trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí, za který zákon ukládá až tříleté vězení a zákaz řízení až na deset let,“ podotkl Mergental. Ze stejného trestného činu je podezřelý další třicetiletý muž, kterého zadrželi policisté při řízení BMW od Brodu na Šumice. I on je držitelem dvou platných zákazů řízení, které měly skončit za tři roky. „Navíc tento řidič odmítl dechovou zkoušku na alkohol, tak může počítat ještě s pokutou od pětadvaceti do padesáti tisíc korun,“ uzavřel Mergental.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x