Po obchvatu Holešova vyjedou řidiči dříve

HOLEŠOV - Zkrátit původně plánovaný termín objížďky mezi Holešovem a Dobroticemi o dva měsíce se podařilo zhotoviteli stavby jihovýchodního obchvatu Holešova. Serveru Zlin.cz to řekla mluvčí zlínského hejtmanství Gabriela Dvorníková.

Motoristé tak začnou po novém obchvatu jezdit v obou směrech už v pátek 30. srpna. Zahájení provozu bude předcházet mimořádná prohlídka stavby, která se uskuteční ve čtvrtek 29. srpna ve 13 hodin.

„Zhotovitel vyšel vstříc našemu požadavku a uvede obchvat do zkušebního provozu o dva měsíce dříve, než se původně plánovalo. Pro motoristy i pro obyvatele obcí, přes které vedly objízdné trasy, je to jistě příznivá zpráva. Jsme rádi, že se obchvat podaří zprůjezdnit ještě před začátkem nového školního roku,“ uvedl Bronislav Malý, ředitel Ředitelství silnic Zlínského kraje, které je investorem stavby.

Jihovýchodní obchvat Holešova, který bude označen jako silnice II/490, propojí silnici II/438, která směřuje do Holešova od Bystřice pod Hostýnem s okružní křižovatkou na okraji holešovské průmyslové zóny a silnicí směřující do Zlína. Jde o zcela novou silnici postavenou takzvaně na zelené louce. Je dlouhá 3,8 kilometru. Obchvat je tvořen dvěma jízdními pruhy. Celková šířka komunikace včetně krajnic činí 9,5 metru. Součástí obchvatu je i nadjezd přes železniční trať s násypy o výšce až osm metrů nad okolním terénem.

Obchvat vyloučí z centra Holešova tranzitní dopravu ve směru Zlín – Bystřice pod Hostýnem. Ještě výraznějšího efektu bude dosaženo po dokončení rychlostní komunikace R49 v úseku Hulín – Holešov, kdy bude vyloučena ze středu města i tranzitní doprava ve směru Hulín – Bystřice pod Hostýnem.

V době zkušebního provozu ještě nebude otevřena spojnice z obchvatu do ulice Partyzánské v Holešově. Osobní automobily ve směru od Dobrotic směřující do Holešova pojedou po obchvatu až na křižovatku se silnicí, která vede od obce Žopy, a po ní sjedou po ulici Bezručově do centra města. Nákladní automobily budou používat až silnici od obce Přílepy a budou vjíždět do Holešova po ulici Osvobození.

Plný provoz s otevřením sjezdu do Partyzánské ulice bude umožněn na přelomu října a listopadu. Dílčí dokončovací a terénní práce budou na stavbě obchvatu pokračovat až do jara 2014.

„Hned po zprovoznění obchvatu uskutečníme podrobnější prohlídku dosavadních objízdných tras a ještě před zimou vyspravíme vážnější poruchy. V rozpočtu stavby obchvatu se na tyto nezbytné opravy objízdných tras počítalo s částkou asi čtyři miliony korun,“ dodal Bronislav Malý

Smluvní cena za celou stavbu obchvatu činí 291,6 milionu korun. Ze 75 procent je spolufinancována z evropských fondů v rámci Regionálního operačního programu Střední Morava. Jde o největší investiční stavbu v historii Ředitelství silnic Zlínského kraje.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x