Otrokovická školní kuchyně opět zabodovala

OTROKOVICE - Školní jídelna Základní školy Mánesova v Otrokovicích se zařadila mezi nejlepší v rámci soutěže O nejlepší školní oběd. Serveru Zlin.cz to oznámila mluvčí otrokovické radnice Lenka Krupková.

Deset soutěžních týmů z celé České republiky (šest z Čech, čtyři z Moravy) se sjelo do Prahy, aby bojovalo s těmi nejlepšími. Do finálového kola totiž postoupily v konkurenci téměř osmaosmdesáti soutěžících školních jídelen.

Tým školní jídelny Základní školy Mánesova Otrokovice se soutěže zúčastnil ve složení, které se osvědčilo již v předchozích letech, tedy Anna Vičánková, Lenka Hastíková a Marie Bittnerová. Tentokrát se umístil na čtvrtém místě. Soutěže se otrokovická škola účastní od druhého ročníku. „Před čtyřmi lety jsme se přihlásili, abychom si vyzkoušeli, jak si stojíme mezi dalšími školními jídelnami a posbírali zkušenosti odjinud. Samozřejmě velkou motivací pro nás je ocenění připraveného obědového menu, protože všechna jídla ve finále jsou zajímavá, zdravá a na první pohled atraktivní,“ přiblížila vedoucí školní jídelny Anna Vičánková.

Kuchařky se rozhodly připravit držkovou polévku z hlívy ústřičné, masové kuličky plněné růžičkovou kapustou obalené v pohankových vločkách a se šťouchanými brambory doplněné dezertem v podobě nákypu z celozrnného kuskusu se švestkami. A právě použití růžičkové kapusty způsobilo drobné zaváhání, kdy pořadatelé připravili kapustu listovou. „Podle receptu máme připraven soupis potravin, které nám pořadatelé zajišťují předem. V době, kdy nastupujeme k vaření, je již vše na místě. Bohužel letos jsme si neporozuměli v případě kapusty, ale vše dobře dopadlo a během půl hodiny nám růžičkovou kapustu doručili, takže jsme se do dvou a půl hodinového limitu na vaření vešly,“ objasnila Anna Vičánková.

Recepty školních jídelen následně hodnotila porota podle vhodnosti použitých surovin, technologického postupu přípravy, vzájemné sladěnosti výběhu potravin, z nutričního hlediska, ale i atraktivnosti a nápaditosti. Připravovaná kompletní obědová menu musí být běžně zařazována do jídelního lístku, musí obsahovat drůbeží maso a navíc patřit mezi oblíbené pokrmy malých strávníků. Cena jedné porce nesmí překročit 34 korun. Menu tak muselo projít posouzením odborníků na výživu a vaření, ale také žáků škol, zástupců médií a tradičně soutěž podpořila herečka Markéta Hrubešová. Otrokovický oběd se porotě zalíbil. Pozitivně hodnotili použití hlívy ústřičné, ale i obalení růžičkové kapusty mletým masem. Rozkrojená kulička pak vypadá atraktivně na pohled. Zapečený kuskus se švestkou zase upoutal příjemnou jemnou chutí.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x