Kvůli barumce jsou strážníci už nyní v pohotovosti

ZLÍN - Ve Zlíně a okolí už za několik dní vypukne 43. ročník Barum Czech rally Zlín a očekává se příjezd vysokého počtu závodníků světových tříd spojený s mimořádnou diváckou návštěvností. Zlínští strážníci proto přijali zvláštní bezpečnostní opatření, které zasáhlo do běžného výkonu služby už v úterý a potrvá do nočních nedělních hodin, serveru Zlin.cz to řekla mluvčí Městské policie Zlín Šárka Škubalová.

Městská policie Zlín nasadí na jednotlivá dílčí opatření v průběhu letošní Barum rally na 60 strážníků, kteří budou společně s policisty republikové policie dbát na bezpečnost v ulicích města.

Největší nápor očekávají policisté v průběhu páteční rychlostní zkoušky v centru města, která do ulic přiláká desetitisíce sportovních příznivců a přinese značné změny v organizaci dopravního provozu, a to jak na silnicích, tak i na železnici. „Zejména je potřeba si uvědomit, že v průběhu této RZ, zhruba v čase od 17.45 hodin do 23.30 hodin, bude zcela uzavřena ulice Gahurova. Náhradní spoje na sídliště Jižní svahy budou vyjíždět ze zastávky Náměstí Míru a budou pokračovat kolem Intersparu po ulici Nábřeží,“ podotkla Škubalová.

Městská policie Zlín vyzývá všechny fanoušky motoristického sportu, kteří se přijdou na jednotlivé rychlostní zkoušky podívat, aby se ve vlastním zájmu seznámili s bezpečnostními doporučeními, bezvýhradně uposlechli pokyny pořadatelů a dbali na ochranu svého života, zdraví i majetku.

Motorizovaní fanoušci by se měli na jednotlivé RZ dostavit v dostatečném předstihu a nejlépe využíti MHD, jelikož míst pro zaparkování bude velmi málo a strážníci nebudou tolerovat zejména parkování v místech, kde by byl ztížen průjezd MHD a integrovaného záchranného systému.

Městská policie Zlín v průběhu celého tohoto týdne také provádí měření rychlosti na území města Zlína mobilním radarem. „Naše zkušenosti z předchozích let totiž byly vždy takové, že se našli řidiči hrající si na piloty vozů a překračovali maximální povolenou rychlost v obci,“ vysvětlil ředitel zlínské městské policie Milan Kladníček.

Strážníci se rovněž ve spolupráci s živnostenským odborem Magistrátu města Zlína zaměří na namátkové kontroly prodejců, kteří v době konání této akce nabízejí různé zboží (zejména občerstvení), zda mají vyřízena všechna potřebná povolení k záboru veřejného prostranství a prodeji alkoholických nápojů.

Na objednávku pořadatelů rally zajistila Dopravní společnost Zlín – Otrokovice v neděli 1. září zvláštní autobusovou kyvadlovou dopravu k RZ Maják, která pojede ze zastávky Náměstí Práce na zastávku U Majáku. Autobusy se otočí na okružní křižovatce a pojedou od zastávky U Majáku zpátky na zastávku Náměstí Práce. Tyto autobusy budou jezdit před zahájením a po ukončení rychlostní zkoušky zhruba dvakrát za hodinu. Doba trvání této kyvadlové přepravy bude upřesněna v závislosti na zájmu cestujících, přičemž první spoj by měl vyjíždět v 6.41 hodin.Tato kyvadlová linka je objednána jako zvláštní přeprava na RZ Maják a její provoz bude hrazen pořadateli rally. Bude přepravovat cestující zdarma.

„Vzhledem k tomu, že ze zkušeností víme, že tato RZ byla v minulosti hojně diváky navštěvována, předpokládáme, že tak tomu bude i letos. Proto žádáme všechny příchozí diváky, aby se dostavili včas a bezvýhradně uposlechli pokynů pořadatelů. Zejména v části RZ pod malenovickým hradem, kde po koordinační bezpečnostní schůzce s pořadateli víme, že v tomto úseku budou místa pro diváky omezena a stritkně označena,“ dodal Kladníček.

Při této RZ budou strážníci ve spolupráci s policisty usměrňovat provoz v ulici Březnická, kde budou řidiči moci zaparkovat svá vozidla po pravé straně komunikace.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x