Kvůli barumce bude v terénu o sto procent více kriminalistů než loni

ZLÍN - O téměř 100 procent více neuniformovaných kriminalistů nastoupí službu kvůli očekávané Barum Czech Rally. Serveru Zlin.cz to oznámila policejní mluvčí Jana Macalíková.

Policie se na základě zkušeností z minulých let rozhodla nasadit podstatně více policistů. „Vloni totiž docházelo ke krádežím věcí z aut na parkovištích a právě tomu letos chceme zabránit. Kriminalisté nebudou tak nápadní jako uniformované hlídky a mají větší šanci dopadnout zloděje přímo při činu,“ vysvětlila Macalíková.

Strážci zákona nepoleví ani v silničním dohledu. „Řidiči musejí počítat s tím, že budeme měřit rychlost na mnoha místech v kraji a nejednoho z nich požádáme o dechovou zkoušku. Stává se, že někteří lidé zkoušejí rychlou jízdou napodobovat profesionální závodníky. Naše prevence se však týká také samotných soutěžících. I když je pro ně těžké v upravených autech dodržovat padesátikilometrovou rychlost, z bezpečnostních důvodů musíme dbát na to, aby zákonem stanovenou hranici nepřekračovali,“ doplnila Macalíková.

Je jasné, že na silnicích mezi jednotlivými rychlostními zkouškami mohou při přejezdech vznikat kolony. Zvláště v místech, kde se cesty opravují. „Proto řidiče žádáme, aby dodržovali bezpečné rozestupy mezi vozy, případná nehoda by totiž situaci značně zkomplikovala. Dále doporučujeme dodržovat pokyny jak pořadatelské služby, tak policie. Lidé se o uzavírkách mohou v průběhu celé barumky informovat na telefonní lince 974 662 662, která je vyčleněna pouze pro tyto účely. Pro volání v tísni i nadále slouží linka 158,“ konstatovala Macalíková.

Aktuální informace o dopravě budou mít policisté i díky vrtulníku Letecké služby Policie ČR, který bude po celou dobu soutěže k dispozici.

V souvislosti s barumkou musejí lidé už ve čtvrtek v nočních hodinách počítat s jednou uzavírkou. Závodníci totiž mají možnost najet si trať páteční městské superrychlostní zkoušky. Silnice v centru Zlína se běžné dopravě – kromě MHD – uzavřou ve 22.45 hodin, otevřou se znovu až o půl druhé v pátek ráno.

Loňský ročník populární soutěže Barum Czech Rally poznamenala zejména smrt diváka, do kterého vjel jeden ze závodních vozů. Vyšetřování končí až v těchto dnech. Podle policie i dozorujícího státního zástupce se nestal trestný čin. Průtahy mimo jiné způsobovalo také odvolací řízení, poškozená strana využila všech možných opravných prostředků. Případ tedy nyní vyšetřovatel odložil. Chybu neudělali ani pořadatelé, kteří měli vše řádně zapáskováno, ani samotní diváci. Stáli na místech pro ně určených.

Vloni skončila v nemocnici také šestadvacetiletá cizinka, která byla u jednoho stánku poblíž trati. Během soutěže veteránů se jedno z vozidel dostalo do smyku a vyjelo z trati. Ačkoliv se řidič snažil zabránit střetu, mladá žena skončila pod koly vozu. Její zranění však byla jen lehká. Kromě drobných nehod a přestupků v dopravě měli vloni policisté spoustu práce také s opilci. Nejeden z nich nakonec přenocoval v policejní cele.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x