Ve Zlíně pokračuje barumka, řidiči musejí počítat s dalšími uzavírkami

ZLÍN - Ve Zlíně v sobotu pokračuje druhým dnem 43. ročník Barum Czech Rally, od Velkého kina odstartují závodníci v osm hodin ráno. Jak serveru Zlin.cz oznámila policejní mluvčí Jana Macalíková, řidiči musejí opět počítat s několika uzavírkami.

Pořadatel oznámil, že celá rallye zahrnuje 240 kilometrů rychlostních zkoušek s asfaltovým povrchem. Pro běžné řidiče to znamená sérii uzavírek, které jsou zveřejněny na internetu a na silnicích pak přechodnými dopravními značkami. Na přejezdech mezi jednotlivými rychlostními zkouškami pak policisté očekávají komplikace v podobě kolon. „Musíme všechny požádat, aby jezdili opatrně, dodržovali rychlost i bezpečné rozestupy, protože každá sebemenší kolize pak znamená veliké a nepříjemné zdržení pro stovky lidí,“ podotkla Macalíková.

V sobotu se pojedou rychlostní zkoušky Biskupice (uzavření silnice mezi Pozlovicemi, Řetechovem a Biskupicemi), Troják (tato trasa vede z Lukova přes Držkovou do Hošťálkové), Semetín (uzavírka mezi Hošťálkovou, Semetínem a Vsetínem) a Pindula (vede od Lípy přes část Želechovic nad Dřevnicí až téměř k Bohuslavicím u Zlína).

Policisté navíc ve zvýšené míře měří šoférům rychlost a všichni zastavení řidiči absolvují dechovou zkoušku. Měření rychlosti mimo uzavřené soutěžní tratě se týká i závodníků. „Ti zatím jezdí naprosto předpisově, rychlost v obci překročilo jen několik málo z nich, naprostá většina dodržuje zákonem povolenou maximální rychlost. To bychom doporučovali i všem ostatním řidičům, kteří podobnou disciplínu ne vždy vykazují,“ dodala Macalíková.

Policisté už zastavili několik set aut. „Přestupku se za prvních 48 hodin dopustilo celkem 172 řidičů, v nadpoloviční většině se jednalo o přestoupení rychlosti v obci. Celkem ji překročilo 110 lidí, dalších 16 nebylo například připoutáno, 35 řidičů telefonovalo a čtyři vozy byly ve špatném technickém stavu. Nikdo z řidičů nepřekročil 90 kilometrů v hodině a většinu přestupků jsme vyřešili blokovou pokutou. Ze závodníků se přestupku v dopravě dopustilo zatím šest z nich. Pět jelo rychleji, jeden telefonoval,“ doplnila Macalíková.

Policisté do letošního opatření nasazují maximální počet lidí. Denně jich bude na pořádek dohlížet asi stovka. „Ve srovnání s jinými ročníky jsme navýšili počet kriminalistů v terénu. Vloni jsme se setkali s krádežemi věcí z aut, čemuž bychom chtěli předejít. Hodně v tomto směru pro sebe mohou udělat i samotní majitelé vozů: neparkovat na odlehlých nebo neosvětlených místech a ve vozech nenechávat nic, o co by nechtěli přijít (mobily, doklady, peníze, fotoaparáty, batohy, aktovky, kabelky, bundy). Zlodějům se hodí vše, co lze zpeněžit,“ uzavřela Macalíková.

Policie ČR bude mít po celou dobu Barum Czech Rally k dispozici také vrtulník.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x