Přeplněným parkovištím by měla ulehčit odstavná stání

ROŽNOV POD RADHOŠTĚM - Rožnovská radnice se rozhodla ulehčit přeplněným ulicím, kde lidé parkují svá auta, vybudováním odstavných míst u panelových domů na sídlištích. Serveru Zlin.cz to oznámil mluvčí města Tomáš Gross.

V současnosti pracuje rožnovská radnice na pravidlech, jak bude k jednotlivým žádostem o vybudování odstavných stání přistupovat především s ohledem na financování jejich výstavby. „Město samozřejmě poskytne žadatelům pozemky na vybudování těchto odstavných stání. Musíme si ale říci, zda necháme obyvatele, aby si odstavné stání vybudovali na vlastní náklady, nebo se město bude finančně spolupodílet i na tomto. Možnosti spolufinancování máme, existuje fond technického rozvoje města, kde jsou potřebné finanční prostředky,“ popsala starostka Rožnova Markéta Blinková.

Nutné je vytvořit také pravidla, jak přistoupit ke zdravotně znevýhodněným občanům a držitelům průkazů ZTP a ZTP-P. „Věříme ale, že se nám podporou odstavných stání podaří částečně vyřešit největší problémy s parkováním, které jsou v ulici Kulturní a na sídlišti Koryčanské Paseky. Kromě toho uvažujeme o vybudování dalšího parkoviště ještě v letošním roce, a to vedle prostor bývalého skateparku na sídlišti Písečná,“ doplnila starostka Blinková s tím, že není možné, aby město odstavná stání plně financovalo. „Infrastrukturu pro obyvatele panelových domů nemůžeme budovat od A až po Z. Vlastníci rodinných domů si také sami staví parkovací místa, není možné zvýhodňovat obyvatele sídlišť tím, že jim vše vybudujeme. Jsem ale moc ráda, že tato diskuse byla otevřena a máme první výstupy, které vycházejí také z plánovaného generelu dopravy,“ dodala starostka města.

Pilotní projekt bude realizován v ulici Čs. Armády, kde město uvažuje o zatravňovacích panelech. „Nebude to otázka garáží nebo střech, jde opravdu jen o odstavná místa. A pokud bude pilotní projekt úspěšný, počítáme s jeho rozšířením i na další místa ve městě. Pravidla na vybudování a spolufinancování odstavných míst by mohla být hotova do zářijového jednání rady města,“ uzavřela Blinková

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x