Otrokovice pomohou rodinám duševně nemocných

OTROKOVICE -  Město Otrokovice se rozhodlo nabídnout rodinám pečujícím o duševně nemocného pomocnou ruku a založit svépomocnou skupinu, která bude pod odborným vedením rodinám poskytovat potřebné informace a rady. Serveru Zlin.cz to řekla mluvčí otrokovické radnice Lenka Krupková.

„Zjistili jsme, že počet osob trpících duševním onemocněním se stále zvyšuje. Problémem je, že v Otrokovicích chybí organizace, zařízení, případně svépomocné skupiny poskytující pomoc a podporu jak těmto duševně nemocným lidem, tak jejich rodinám,“ podotkl otrokovický starosta Jaroslav Budek. Tuto skutečnost potvrzují i poznatky sociálních pracovníků sociálního odboru otrokovického úřadu. „Víme, že rodiny se chtějí dozvědět co nejvíce o duševním onemocnění – proč přichází, jak ho lze léčit, co mohou sami udělat, jak mají porozumět svým blízkým nemocným, jejich potížím a stavům, i jak se přestat bát, že jsou v takové situaci sami a nemají si o tom s kým popovídat. Proto jsme se rozhodli těmto lidem pomoci zřízením svépomocné skupiny určené,“ dodal Budek

Přesný počet lidí s duševním onemocněním je v podstatě nemožné zjistit, ale kvalifikovaným odhadem se v Otrokovicích jedná o přibližně 50 lidí, přičemž oddělení sociální pomoci odboru sociálního pracuje asi s 20 z nich. „Pro účast ve skupině jsme oslovili devět rodin s duševně nemocnými a zájem o účast projevila většina z nich. Základním principem svépomocné skupiny je to, že probíhá bez přítomnosti profesionálů a členové skupiny sami vyjádří své očekávání a potřeby. Skupina je pro ně bezpečným prostorem, ve kterém lze bez obav hovořit o všech problémech, potížích i radostech a sdílet je s lidmi, kteří prožívají podobné příběhy,“ vysvětlil vedoucí otrokovického oddělení sociální pomoci Kamil Hric.

Svépomocná skupina se bude scházet v Otrokovicích v prostorách Domovinky v Domě s pečovatelskou službou na Trávníkách, a to jedenkrát až dvakrát měsíčně. První setkání svépomocné skupiny je plánováno na konec měsíce září.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x