VIDEO: Barumku vyhrál Kopecký. Liché ročníky patří jemu

43. "Barumka" tedy Barum Czech Rally Zlin je minulostí. Zajímavá byla z mnoha pohledů, mistrovství pilotů doplňovaly změny počasí i některé události, na které organizáři raději zapomenou. Velmi přísná bezpčnostní opatření zafungovala, ale proti lidskému selhání prostě někdy zabrat nemohou.

Suverénem letošní Barumky byl  stejně jako v dalších lichých letech 2009 a 2011 prioritní škodovácký tovární jezdec Jan Kopecký, ten jasně potvrdil roli favorita. Zajímavost: Vyhrál prvních devět zkoušek v pátek i v sobotu a tak si v neděli už jen hlídal přední příčky s mírným nadhledem.

V neděli se tak o prvenství na šesti rychkostních zkouškách dělili staří známí, barumácky domácí Kresta s Valouškem, výborně jel i další zlínský pilot Tararbus. Krestu postihl defekt, to ho vyřadilo ze stupňů vítězů. Klobouk dolů před vyrovnaným výkonem dalšího starého známého, Pecha. Letošní mírně slabší zahraniční účast nebyla ničím dehonestujícím, soutěž si i tak udržela punc naší největší motoristické akce. 

Celkově vyhrál Kopecký s Fabií, druhý Pech na Mini Cooperu ztráci minutu, třetí Tarabus dvě a půl. Čest zbytku Evropy zachraňoval čtvrtým místem na další Fabii Němec Wiegand. Dominanci nadupaných Fabií S2000 potvrzuje fakt, že v elitní desítce jich skončilo pět, tedy rovná polovina.

Soutěž poznamenaly i některé události, které pořadatelé neovlivní. K nim patřila nešťastná sobotní srážka motocyklisty mimo vlastní uzavřené úseky ostrého závodu. 48 letý muž leží v Baťově nemocnici s otřesem mozku a zlomenou lopatkou,  případ ještě došetří policie.

Divocí fandové předčasně zrušili divácky atraktivní 9. erzetu na Pindule. Za tmy bylo rojení alkoholem zmožených „fandů“ hodno toho, co organizátoři správně učinili, zrušení testu. Je smutné, když si soutěž ničí ti, kteří za ní třeba z Polska jedou dlouhé stovky kilometrů.

Video

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x