Co vám v turistickém centru nenabídnou. Ruina kousek od centra Uherského Hradiště

Tak jak se blíží Den D, tedy spíše Dny D na Slováckých slavnostech vína a otevřených památek v Uherském Hradišti 6.-8. září, tak vždy o něco více vyvstává problém, které trápí místní i návštěvníky slovácké metropole léta letoucí. Vedle úděsné stavby věznice se jen o kus dál, přeci jen mírně "za bukem" tyčí bývalý svazácký objekt, který už po změně režimu v roce 1989 jaksi nikdo nedostavěl.

Dostat se přes děravý plot dovnitř není nijak složité. Natrhat výborné mirabelky možné, podívat se na zem a do různých zákoutí úděsné. Procházející lidé, anebo ti, kteří v blízskosti objektu z červených cihel pracují  třeba jako paní Eva už ani neskrývají skepsi. „Učím kousek dál v mateřské škole, zažili jsme tu už s bezdomovci všechno možné, na děti to samozřejmě působí hrozně, zrovna začínáme nový školní rok. Naštěstí, jak se zdá, skončily dýchanky ve velkém, kdy se odtamtud valil hustý kouř, ale příjemné místo to ani přes dohled městské policie rozhodně není,“ říká.

Ne vůbec netuším, komu objekt patří a myslím si, že by se mělo starat město,“ povídá starší muž, který tu projíždí na kole. „Je to prostě letitá ostuda a nebaví mne se pořád dívat na to, jak to tu pustne a motají se tu pochybné existence, poslední dobou tu mívají sraz spíše mladí, určitě feťáci,“ povídá muž.

Ani starosta Uherského Hradiště Květoslav Tichavský nedává budoucímu vývoji příliš optimismu. „Pokud vím, město v minulosti objekt prodalo, nemělo na dostavbu peníze a dnes je zřejmě v rukou italského kupce, který nejeví nejmenší zájem,“ vysvětluje přístup města, které objekt registruje, což je ale všechno, jeho první muž.

Turisté a tisíce lidí, kteří zamíří do jinak pečlivě udržovaného královského města si prostě budou muset zase jednou zvyknout, anebo se tomuto místu elegantně vyhnout…

Fotogalerie

run_function(‚hash‘,’po-modules-photogallery‘,’15483′,’global $wc;$wc=array();$pom=stripslashes(‚807‘); $wc[‚id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$pom=stripslashes(‚15483‘); $wc[‚unique_id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$wc[‚function_id‘]=’po-modules-photogallery‘;‘,’a:0:{}‘); ?>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x