Do Zlína míří geriatři

ZLÍN - Zhruba 200 účastníků z České a Slovenské republiky se sejde na letošním XVIII. Zlínském geriatrickém dni, který se uskuteční v pátek 6. září v Academia centru Univerzity T. Bati ve Zlíně. Serveru Zlin.cz to za spolupořadatele uvedla mluvčí Krajské nemocnice T. Bati Karla Havíková.

Tématy setkání jsou Diabetes, Nutrice, Demence, Antikoagulační  léčba (podávání léků na zpomalení fyziologického krevního srážení), Akutní koronární syndrom, Cévní onemocnění v chirurgii a GIT onemocnění (onemocnění zažívacího traktu). Setkání se zúčastní jak geriatři, tak internisté, diabetologové, kardiologové a další specialisté, ale také všeobecní lékaři.

„Geriatrie má sice funkci mezioborové medicíny, ale očekává a potřebuje spolupráci všech specialistů. Ve spolupráci s nimi lépe zajistíme péči o polymorbidní a zejména křehké pacienty. V prvním případě jde o pacienty většinou v seniorském věku, kteří trpí více onemocněními. Ve druhém pak o nemocné se závažným zdravotním postižením, kteří jsou na ostatních závislí. Včasně nastolená léčba umožní navrácení seniora do společenského života a zajištění životních funkcí,“ řekl Milan Forejtar, primář Centra klinické gerontologie zlínské Krajské nemocnice T. Bati, který je koordinátorem geriatrického dne.

Délka života se prodlužuje a podle primáře Forejtara je třeba si uvědomit s tím související nárůst rizikových seniorů – nesoběstačných a s demencí. „Lze tak očekávat nejen společenskou, ale rovněž medicínskou zátěž a je nutné se na tuto situaci připravovat,“ dodal primář.

Na programu sympozia je 16 přednášek, například Cukrovka ve vyšším věku, Moderní směry v léčbě diabetu II. typu inzulinem, Demence – moderní epidemie 21. století, Význam nutriční ambulance ve Zlínském kraji, Specifikace farmakoterapie ve stáří, Cévní onemocnění dolních končetin nebo Celiakie ve stáří.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x