Malenovický hrad má za sebou rekordní návštěvnost

ZLÍN - Podle dostupných údajů má za sebou hrad v Malenovicích rekordní návštěvnost. Serveru Zlin.cz to za Muzeum jihovýchodní Moravy oznámila Blanka Kovandová.

Hrad je nedílnou součástí historie Zlína již od 14. století a stává se stále oblíbenějším výletnickým cílem.

„Zatím máme k dispozici čísla za období duben až srpen a sezona na hradě ještě zdaleka nekončí, ale i tak máme velký důvod k radosti. Malenovický hrad zatím letos navštívilo 11 250 výletníků, což je o 2 850 lidí více, než za stejné období loni. Je to pro nás jasný signál, že zvýšená péče, které se hradu dostalo v posledních letech, nese své ovoce,“ uvedl Antonín Sobek, ředitel Muzea jihovýchodní Moravy, které hrad spravuje.

Návštěvnosti určitě pomohlo otevření nové expozice Zvířata na Zemi a člověk – do těchto výstavních prostor si zakoupilo vstupenku 2 300 lidí. „Toto číslo zahrnuje i speciální dětské prohlídky, které jsme návštěvníkům nabízeli každou prázdninovou neděli a které navštívilo asi 450 lidí. Mnohdy to byl přímo i hrdinský výkon, vystoupat na hrad s dětmi i v těch největších vedrech, takže jsme za takovou přízeň moc rádi,“ popsal kastelán Luděk Bubeník.

Dvě speciální prázdninové noční prohlídky si nenechalo utéct 1 700 výletníků všech věkových kategorií. „Tento údaj je také rekordní, zvláště u srpnové prohlídky jsme se dostali až k samým hranicím množství lidí, které ještě hrad zvládne. Museli jsme dokonce prodloužit otvírací dobu, aby všichni návštěvníci odešli spokojení,“ dodal kastelán.

A sezona s letopočtem 2013 pro hrad ještě rozhodně nekončí. Ještě po celé září bude otevřen pro veřejnost denně kromě pondělí od 10 do 12 a od 13 do 17 hodin. V říjnu pak bude pro širokou veřejnost otevřeno o víkendu vždy od 10 do 12 a od 13 do 16 hodin. „A chystáme i zajímavé akce – tou nejbližší bude připomínka Dnů evropského dědictví 15. září. Hrad v ten den bude veřejnosti přístupný zcela zdarma včetně nové expozice Zvířata na Zemi a člověk a navíc v hradní hájence budou pro zájemce připraveny zdarma komentované prohlídky expozice Dřevo, proutí, sláma,“ dodala pracovnice muzea Hana Čubanová.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x