Tělovýchovná jednota nabídla městu převod majetku

ROŽNOV POD RADHOŠTĚM - Převod majetku v hodnotě několika milionů korun na město Rožnov pod Radhoštěm nabídla radnici tamní tělovýchovná jednota. Serveru Zlin.cz to oznámil mluvčí města Tomáš Gross.

Tělovýchovná jednota Rožnov ztrácí možnost provozovat a především investovat do sportovních zařízení ve městě. Důvodem je změna financování sportu z prostředků z hazardu. Zatímco dříve byly tyto finance rozdělovány prostřednictvím ČSTV přímo jednotlivým tělovýchovným jednotám, dnes jsou podle platné legislativy veškeré tyto prostředky součástí rozpočtu měst a obcí.

„Existují tedy dvě základní možnosti financování provozu sportovišť a jejich vylepšování – buď prostřednictvím každoročních dotací, což ale není příliš koncepční, protože především u investičních akcí musí mít organizace jistotu schopnosti spolufinancování takových akcí, nebo převodem majetku na město, kdy se vlastníkem tělovýchovných zařízení stane obec a spolky a organizace budou provozovat pouze vlastní sportovní činnost,“ uvedl místostarosta Rožnova Václav Mikušek.

Základní podmínkou podle Mikuška je, že město musí mít dostatek finančních prostředků na udržení tohoto majetku v provozuschopném stavu. „Pokud přistoupíme k variantě převodu majetku TJ na město, určitě nepůjde o živelný převod. Musíme zpracovat strategii, jak majetek převést a také jak s ním dále hospodařit. Určitě najdeme majetek, který je pro město zbytný, na druhou stranu je majetek, u kterého je nutno investovat relativně velké částky. Patří mezi ně například sokolovna, tribuna u fotbalového hřiště nebo kemp,“ podotkla rožnovská starostka Markéta Blinková. Proto byla zřízena pracovní skupina, která je složena jak ze zástupců města, tak ze zástupců TJ Rožnov, a která mimo jiné navrhne, jak může být převod realizován a jak budou sportoviště provozována. „V žádném případě nesmíme ohrozit finanční stav města. Na druhou stranu ale sportoviště musí fungovat. TJ ztratilo základní zdroj příjmu z tzv. hazardu a ČSTV, tento příjme se stal příjmem města,“ dodala Blinková.

Pokud se na převodu majetku TJ na město a na způsobu financování shodne pracovní skupina, budou vše dále projednávat orgány města. „A pokud vše vyjde, tak předběžně počítáme s datem postupného převodu k 1. lednu 2015,“ uzavřel Václav Mikušek.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x