Dvojčata jako lusk. Alena a Marie ze Želechovic: jsme si čím dál podobnější

Potkat třeba dvě dívenky s copánky, co si jako by z oka vypadly v první třídě ve stejném oblečení není v případě dvojčat zase tak neobvyklé. Ovšem dvojčata Alena Sedláková a Marie Fiurášková, obě za svobodna Podešvovy v totožných mikinách, účesech i světle modrých riflích, to už je v jejich šestašedesáti docela hodno krátkého zastavení. Mimochodem do základní školy zamířily před rovnými šedesáti lety v roce 1953.

Pětašedesát let žijí v Želechovicích, narodily se ale v Malenovicích, po roce života se stěhovaly na druhou stranu města. Společně chodily do školy, společně se ve městě obuvi vyučily v tehdejším Svitu svrškařkami a spojeny jsou vlastně celý život, třebaže jej samozřejmě se svými blízkými v rodinách prožívají naprosto samostatně.

Když projíždíte Želechovicemi, nemůžete je přehlédnout, jak by také ano, když jim to ladí v oblečení, účesu, výšce postav, prostě na všechny způsoby.

Rády si koupíme stejně věci, to že jsme si je dnes oblékly, je ale vyloženě náhoda,“ směje se paní Alena. „Víte, lidé si nás samozřejmě pletou, dnes ještě více než když jsme chodily do školy,“ povídá dvojče, paní Marie.

Vůbec „dvojčatství“ mají v rodě. Z dvojčat pocházel jejich otec, ale to není zdaleka všechno.

Já mám tři kluky, dva z nich jsou dvojčata,“ říká Marie. „Já mám syna, ale holky, které budou mít na podzim jedenačtyřicet, jsou pochopitelně dvojčata,“ kontruje Alena.

Obě jsou čtyřnásobnými babičkami, v další generaci se už dvojčata nevyskytují. „Ale co není, může být v další řadě potomstva, třeba budeme mít coby prababičky zase dvojčata,“ smějí se společně.

Mimochodem, když obě rodily dvojčata, při tehdejších diagnostických možnostech vůbec netušily, že se maminkami během pár minut stanou takříkajíc tuplovaně. „Jela jsem do porodnice s tím, že už jsme měli výbavičku pro jedno miminko, rychle jsme přikupovali další,v porodnici byli vykulení z toho, že mám v břiše ještě jeden dáreček,“ vzpomíná paní Alena.

Úplně stejně na tom bylo zanedlouho její dvojče, Marie.

Aniž by si to zvlášť připouštěly, jsou obě sestry vlastně netradiční ozdobou i rozeznávacím rébusem velké vesnice pár kilometrů za Zlínem.

Anketa

run_function(‚hash‘,’po-modules-survey‘,’15490′,’global $wc;$wc=array();$pom=stripslashes(’91‘); $wc[‚id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$pom=stripslashes(‚15490‘); $wc[‚unique_id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$wc[‚function_id‘]=’po-modules-survey‘;‘,’a:0:{}‘); ?>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x