Houbařům teče do žil optimismus, rostou pravé hřiby, ale i nebezpečné muchomůrky zelené

Na rozdíl od houbařských "orgií" prvních zářijových dnů od Českomoravské vysočiny směrem západním "lesní košíkáři" v našem regionu ještě nejásají. Ale do žil jim s prvními hlášenými většími úlovky přeci jen po kapkách přibývá optimismu, mnozí přitom už letošní víru ztráceli.

Nejoptimističtěji vidí situaci Alena Filípková z Mykologického klubu na Salaši nedaleko Uherského Hradiště. Chřiby konečně začínají splácet dluhy. Loňské i letošní.

V neděli jsem nesla z lesa batoh i koš plný krásných pravých hřibů, místo nálezu: bukový les,“ upřesňuje známá houbařka. Podle ní roste už i spousta dalších hub, holubinky, růžovky i bedle. Také žampiony, ale v tomto případě je třeba se mít důrazně na pozoru.

Přede dvěma lety našli známí spoustu žampionů, ve stejném místě ale rostly i smrtelně jedovaté muchomůrky zelené, jeden z našich známých měl po konzumaci veliké zdravotní potíže,“ vzpomíná si Filípková.

Houby rostou i v okolí Ludkovic na Zlínsku. Znalec Vojtěch Slovák z Pradliska tvrdí, že pravé hřiby zatím rostou jen na osvědčených místech. „Ale pozor, pozor, ve větším se začínají vyskytovat právě muchomůrky zelené. Jinak klouzky a holubinky, také pýchavky.“

Po enormním jarním a letním suchu dostala podhoubí přeci jen vláhu, žádné velké nálezy ale zatím nehlásí muž příznačného příjmení Ludvík Hřib z Francovy Lhoty, který vede tamní Hřibařský spolek. „U nás ve vyšších polohách zatím paběrkujeme, snad se dočkáme invaze, která je v těchto dnech v Čechách, tam přeci jen pršelo daleko více.“

Alena Filípková ze Salaše ale chmury zahání: „Loňský rok byl suchem hodně klimaticky podobný, na každoroční výstavu jsme ale pozvali k nám na Salaš do hospůdky Na Mlýně loni a pozveme i letos. Loni jsme i tak představili 160 druhů hub, letos bychom s přízní dešťových kapek nechtěli v množství zůstat pozadu,“ říká Filípková.

Anketa

run_function(‚hash‘,’po-modules-survey‘,’15491′,’global $wc;$wc=array();$pom=stripslashes(’92‘); $wc[‚id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$pom=stripslashes(‚15491‘); $wc[‚unique_id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$wc[‚function_id‘]=’po-modules-survey‘;‘,’a:0:{}‘); ?>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x