Po téměř osmi letech kraj v souvislosti s územím Natura 2000 uspěl

ZLÍN - Téměř osmileté úsilí krajů o změnu kategorizace ochrany evropsky významných lokalit (EVL) je úspěšně završeno usnesením vlády ČR, kterým byl schválen návrh takzvaného rekategorizačního nařízení vlády. Podle tohoto nařízení nebude nutné zřizovat ochranu formou zvláště chráněných území, přírodních rezervací a památek na celé ploše stanovených evropsky významných lokalit soustavy Natura 2000, ale pouze na vybraných nejcennějších částech s výskytem evropsky prioritních druhů rostlin, živočichů a stanovišť. Serveru Zlin.cz to sdělila mluvčí hejtmanství Gabriela Dvorníková.

„Zbývající území evropsky významných lokalit existujících již od roku 2005 tak budou ponechána a chráněna formou nezpřísněné základní ochrany dle novely zákona o ochraně přírody a krajiny z roku 2009. Přijetí tohoto usnesení je výsledkem požadavků, které kraje soustavně uplatňují osm let. Usnesení vlády je však jen prvním krokem,“ prohlásil náměstek hejtmana Zlínského kraje Ivan Mařák, zodpovědný za oblast životního prostředí.  

Nyní musí předkladatel, tedy ministerstvo životního prostředí, dopracovat konečné znění návrhu nařízení dle požadavku Legislativní rady vlády a předložit je k podpisu předsedovi vlády. Následně bude zveřejněno ve Sbírce zákonů a nabude tak účinnosti. To se dá očekávat v průběhu následujících dvou až tří týdnů.

„Kraj, respektive krajský úřad, však již nyní bude podle schváleného návrhu postupovat při vypořádávání připomínek k rozeslaným návrhům vyhlášení přírodních památek a rezervací. Většině námitek vlastníků pozemků i měst a obcí tak bude k jejich spokojenosti vyhověno,“ dodal Ivan Mařák.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x