Nové jízdní řády mohou cestující získat z internetu i bluepointů

ZLÍN - Lidé využívající MHD si čím dál častěji stahují jízdní řády z internetových stránek a stále oblíbenější jsou také jízdní řády v mobilních telefonech. Serveru Zlin.cz to za Dopravní společnost Zlín - Otrokovice oznámil Vojtěch Cekota.

Zájem je rovněž o stahování jízdních řádů a jejich aktualizací z obou bluepointů Dopravní společnosti Zlín – Otrokovice.

„Máme možnost sledovat počty stažených jízdních řádů do mobilních telefonů z našich bluepointů. Měsíčně u nich evidujeme v průměru kolem 250 stažení prostřednictvím technologie bluetooth. Funguje i možnost stahování jízdních řádů do mobilů s operačním systémem Android prostřednictvím wifi připojení k internetu. U této technologie počty stažení evidovat nelze. Určitě jich budou další desítky,“ uvedl ředitel dopravní společnosti Josef Kocháň.

První bluepoint pro stahování jízdních řádů do mobilních telefonů uvedla zlínská dopravní společnost do provozu v prosinci 2010 v místě předprodeje jízdenek ve Školní ulici ve Zlíně. V objektu je spuštěn v nepřetržitém provozu vysílač signálu technologie bluetooth, nově i wifi. Pokud se člověk s mobilním telefonem pohybuje v blízkosti tohoto místa (asi do 50 metrů) a má na svém mobilu zapnutou funkci bluetooth a na chvilku (do jedné minuty) se v tomto prostoru zastaví, dostane na displej mobilu hlášku s nabídkou souboru aktuálních jízdních řádů dopravní společnosti. Má možnost přenos souboru přijmout, nebo odmítnout. Pokud cestující zvolí možnost přijmout, do mobilního telefonu se během několika vteřin či desítek vteřin přenese zcela zdarma bezdrátově soubor s kompletem jízdních řádů. Přenos je ukončen opět hláškou na displeji. Záleží na typu mobilu, jestli už v tomto okamžiku dojde přímo k instalaci této aplikace, nebo je zapotřebí ještě dalšího souhlasu majitele mobilu s instalací či s přepsáním starší a již neaktuální verze jízdních řádů. Zařízení samo rozpozná, jestli už nejnovější verze jízdních řádů nebyla dříve do mobilu instalována a v takovém případě už znovu stažení nenabízí.

Zhruba od poloviny roku 2012 funguje bluepoint pro technologii bluetooth i wifi také v Otrokovicích – v blízkosti nástupní zastávky MHD u železniční stanice.

„Zájemci si mohou naše jízdní řády prohlížet a stahovat přímo z webových stránek www.dszo.cz. Jízdní řády zlínské MHD jsou začleněny i do celostátních elektronických dopravních informačních systémů. Cestujícím, kteří zůstávají u tradičních způsobů získávání jízdních řádů, poslouží předprodejní místa. Jejich pracovnice lidem mohou vytisknout jízdní řád z požadované zastávky na papír,“ dodal Cekota.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x