Slunečná neděle: Slavnosti vína s houbovou raritou, nový pramen, aktivní pohyb

Neděle jako vymalovaná, babí léto v plné parádě. Ve Zlínském kraji se nabízí spousta příležitostí, jak si tenhle den užít.

Na vrcholu jsou Slovácké slavnosti vína a otevřených památek. V Uherském Hradišti se snoubí pestré kroje, vůně vína, burčáku, ale také jedna zatím nevídaná rarita. Členové mykologického kroužku ze Salaše tu v jednom ze stánků představují i letošní sbírku hub. „Zájem lidí nás naprosto zaskočil, vystavujeme vedle klasiky, tedy pravých hřibů, kozáků či křemenáčů i věci vídané daleko méně, lidé obdivují třeba kotrče či exempláře lošáků zprohýbaných, tedy jedlých hub, které jsou opravdovou vzácností,“ podotýká znalkyně Alena Filípková s pozváním na velkou výstavu hub na Salaši o posledním zářijovém víkendu.

Jiný druh nevšedností čeká návštěvníky největších moravských lázní Luhačovic. Otevírají tu další pramen přístupný veřejnosti. „V areálu lázní je Nový Jubilejní dalším veřejně přístupným pramenem s pítkem ve skvostném architektonickém provedení novinkou po téměř půlstoletí,“ připomíná ještě před slavnostním otevřením výkonný ředitel Lázní Luhačovice a.s. Jiří Dědek. Na slavnosti přivítají mimo jiné i vnučku věhlasného „luhačovického dvorního architekta“ Dušana Jurkoviče Katarínu Salayovou Jurkovičovou.

Spousta lidí se dnes vydává do přírody, plné budou cyklostezky, počasí je dnes určitě i výzvou pro pohybové aktivity.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x