V krojovaném průvodu šlo asi 4 500 lidí

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Uherské Hradiště má za sebou další ročník Slováckých slavností vína, tradičního krojovaného průvodu se tentokrát zúčastnilo asi 4 500 lidí. Serveru Zlin.cz to řekl mluvčí uherskohradišťské radnice Jan Pášma.

Letošní ročník Slováckých slavností vína a otevřených památek přilákal do Uherského Hradiště nejméně 60 tisíc lidí. Návštěvnost tak byla podobná jako loni. V honosném průvodu, kterým slavnosti tradičně v sobotu začínají, prošlo tento rok městem odhadem 4 500 krojovaných účastníků. Do centra města na Masarykovo náměstí je přivedlo pět vyvolávačů na koních, členů Jízdy králů z Kunovic.  Průvod, který je hlavním tahákem celé akce,  měl letos název Do trhu do Hradišťa, a představilo se v něm přes 80 měst a obcí ze Slovácka. Doplnili je rovněž zástupci partnerského města Uherského Hradiště – polského Krosna a vystoupil i hostující chorvatský folklorní soubor Branimir 888. 

„Naším cílem ani letos nebyly rekordy, čísla pro nás nejsou směrodatná. Chtěli jsme dokázat, že se opět postaráme o návštěvníky i účastníky slavností tak, aby byli spokojení. Jsou to právě lidé, kdo k nám přináší srdečnou atmosféru jedinečného, živého slováckého folkloru, vinařských tradic a řemeslného umu a patří jim za to velké díky,“  poznamenal starosta města Uherské Hradiště Květoslav Tichavský.

Po oba víkendové dny diváci mohli vidět stovky vystoupení folklorních souborů, cimbálových muzik i dechových hudeb, ale i hudbu jiných žánrů. Velkolepý zážitek nabídlo posluchačům společné vystoupení orchestru Sl´uk a cimbálové muziky Harafica, sestavené speciálně pro slavnosti.  V sobotní podvečer hrálo v jeden čas na různých místech města až 30 cimbálových muzik. U více než 300 prodejních a prezentačních stánků se vypily hektolitry vína a burčáku a snědly stovky kilogramů pochutin všeho druhu. 

Během sobotního programu nechyběly prezentace jednotlivých mikroregionů, lidový jarmark, který byl doplněn o občerstvení s řadou krajových specialit, prezentace lidových řemesel nebo vinný stan na Masarykově náměstí. Již tradiční slováckou jídelnu na Palackého náměstí premiérově doplnili televizní kuchaři Filip Sailer a Ondřej Slanina z pořadu Kluci v akci. Konala se ale také už tradiční přehlídka originálních moravských specialit a představili se nositelé ocenění Tradiční výrobek Slovácka. Po oba dny pluly po řece Moravě muzikantské lodě.

V rámci slavností byla také představena nová publikace Ludmily Tarcalové Kroj na Uherskohradišťsku. Svou premiéru mělo rovněž Středověké městečko ve Smetanových sadech, které zahrnovalo vystoupení šermířů, divadlo, či středověkou muziku.

U Slovácké búdy v uherskohradišťských Smetanových sadech se představily dětské cimbálové muziky v pořadu Hrajte ně, husličky, které později vystřídal hlavní program slavností, komponovaný pořad  nazvaný Výběr z hroznů. Letos se zde počtvrté v historii slavností udělovala cena Slovácký šohaj. Ohlasy publika na jednotlivé účinkující měřili organizátoři decibelometrem. Cenu Slovácký šohaj získala  Cimbálová muzika Ohnica.

V sobotu odstartovalo také oblíbené Putování Vinohradskou ulicí, které každoročně vtáhne návštěvníky do kouzelné atmosféry této uherskohradišťské uličky. Pestrou nabídku doplnil bohatý program určený dětem i večerní posezení v historických vinných sklepech, v nichž se tradičně rozezněly tóny cimbálových muzik a degustovalo se kvalitní moravské víno.  „Letos se Putování Vinohradskou ulicíc zúčastnily desetitisíce lidí. K dobré náladě jim hrálo 15 cimbálových muzik a předvedly se i folklorní soubory. Atraktivní novinkou pro návštěvníky bylo historicky první Mistrovství Slovácka ve stloukání másla,“ podotkla mluvčí holdingu Synot Magda Pekařová.

Nedělní den patřil jako obvykle zejména památkám, letos bylo v Uherském Hradišti pro návštěvníky bezplatně zpřístupněno 31 památek. Zpřístupněna byla také bývalá uherskohradišťská věznice, o jejíž návštěvu byl neobvykle vysoký zájem návštěvníků. Kromě otevřených památek se v neděli konal také tradiční Košt vín v Redutě, kde se představila nejlepší vína celého regionu v soutěži Šampion šampinů. Titul Šampion šampionů získala Šlechtitelská stanice vinařská Zdeňka Habrovanského z Polešovic za víno Aurelius.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x