Začíná festival Kroměřížské hudební léto 2013

KROMĚŘÍŽ - V Kroměříži začíná v pondělí 45. ročník nejstaršího kroměřížského festivalu Kroměřížské hudební léto 2013. Server Zlin.cz o tom informoval mluvčí města Pavel Zrna.

Festival pokračuje v tradici pořádání zářijových koncertů ve Sněmovním sále Arcibiskupského zámku a potrvá do 27. září. Aktuální ročník ale přináší několik změn, které budou pokračovat i v dalších letech.

„První z nich je přirozené propojení hudby a výtvarného umění – na slavnostním zahájení festivalu se uskuteční vernisáž obrazů významného českého výtvarníka a milovníka hudby Josefa Ruzseláka, která pak bude umístěna v předsálí Sněmovního sálu po celou dobu festivalu. Součástí slavnostního zakončení pak bude autorské setkání s umělcem a derniéra jeho výstavy,“ řekl Zrna.

Druhou novinkou je zařazení nového dramaturgického cyklu koncertů věnovaných hudbě skladatelů (či interpretů) aktuálně zařazených do kulturního výročí Unesco – letos půjde například o koncert věnovaný G.Verdimu, R.Wagnerovi a W.Lutoslawskému. A právě tyto dvě novinky povedou k hledání každoročního hlavního tématu festivalu spojeného s vystoupením významných domácích i zahraničních interpretů.

Zahajovaího koncertu festivalu se v pondělí zhostí Gabriela Demetrová, která posluchačům přiblíží v netradičním pojetí jednoho ze světových gigantů klasické hudby, Beethovena. Úryvky skladeb prostřídá mluvené slovo, a to z dochované Beethovenovy korespondence. Ještě před koncertem se uskuteční vernisáž Ruzselákových děl, a to v 17.30 hodin. Další nejbližší koncert se uskuteční 13. září. Na programu bude Kulturní výročí Unesco(Verdi, Wagner, Lutoslawski). Speciální koncert tří skvělých interpretů z ČR a Polska představí tvorbu trojice skladatelů. Mezzosopranistka Jana Wallingerová s klavíristou Martinem Hrochem představí tvorbu Guiseppe Verdiho a Richarda Wagnera, skvělý polský klavírista Wojciech Waleczek pak v druhé části programu nabídne tvorbu Witolda Lutoslawského, R. Wagnera , F. Liszta a a dalších.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x